Jautājumi un atbildes

PREČU IEGĀDE
Kā saprast, vai tirgotāja piedāvātā gaļa un citi produkti ir svaigi?
  • Cūkgaļa un liellopu gaļa

Svaigu kvalitatīvu cūkas un liellopa gaļu klāj plāna bāli rozā vai bāli sarkana „garoziņa”, bet griezuma vietas ir elastīgas, blīvas un nedaudz mitras. Gaļas suliņa ir caurspīdīga un sārta. Noteikt, vai gaļa ir svaiga un kvalitatīva, var, uzspiežot gabalam ar pirkstu. Ja bedrīte strauji izzūd, viss kārtībā. Noteikšanai var arī sakarsēt dakšiņu vai nazi un iedurt gaļā, tad paostīt „duramo”, kas pēc saskarsmes ar pastāvējušu gaļu smakos. Ja pieskaras ar pirkstu agrāk saldētai gaļai, uz tās paliek sarkans plankums. Atkārtoti sasaldēta gaļa virspusē ir sarkana, no pieskāriena košs plankums nerodas, tauki ir rozā krāsā, savukārt cīpslas ir koši sarkanas.

Ja neesat pilnībā pārliecināts par gaļas svaigumu, bet to tomēr izmantojat pārtikā, labāk to vāriet, nevis cepiet, jo ilgas vārīšanas laikā mikrobi, ar ko gaļa var būt inficēta, ies bojā. Savukārt uzcepšana negarantē visu gabala iekšpusē esošo mikrobu iznīcināšanu.

  • Putnu gaļa

Nesen nokauta putna knābim jābūt gludam un sausam, gaļai – elastīgai un bez smakas. Mutes dobuma gļotādai jābūt spīdīgai un mazliet rozīgai, nedaudz mitrai, arī bez smakas. Savukārt āda svaiga putna gaļai ir dzeltenīga, vietumis ar rozīgu nokrāsu, virspusē – sausa. Muskuļu audi ir blīvi, atsperīgi, vistām un tītariem – gaiši rozā, bet zosīm un pīlēm – sarkanā krāsā, nedaudz mikli, bet nekādā gadījumā ne lipīgi.

Vistas vecumu nosaka pēc kājām – vecu vistu kāju āda ir raupja, dzeltenīga, kājas klāj lielas plēksnes, savukārt jaunu vistu kāju ādiņa ir maiga, balta ar dzīsliņām, kājas ir mīkstas un ar sīkām „zvīniņām”. Jaunas vistas sekste ir koši sarkana, bet kājas aizmugurējais pirksts – maziņš. Vistu un gaiļu vecumu var noteikt arī pēc to krūšu kaula spicuma. Jaunu putnu kauls ir mīksts un viegli lokāms. Jaunu zosu un pīļu kājas ir dzeltenas un spīdīgas, bet pleznas – trauslas. Knābis ir košs, spalvu gali spārnos nav aplauzīti; ap aci ir balts, nevis dzeltens vai zils riņķītis. Jauna tītara sekste ir gaiša, kājas – pelēkas ar gludu virsmu.

  • Desas

Svaigi vārītu vai pusžāvētu desu ādiņa ir sausa, stingra, elastīga, bez pelējuma vai aplikuma un cieši pieguļ pie pildījuma. Svaigas desas griezumā gaļa ir stingra, sulīga visā diametrā, bez pelēkiem plankumiem. Speķa gabaliņi ir balti. Smarža un garša ir tīkama, bez skābuma un smakas.

  • Zivis

Svaigas un atdzesētas zivis klāj caurspīdīgas gļotiņas, to vēders nav uzpūties. Zvīņas ir gludas, tīras, spodras un cieši pieguļ miesai, bet acis ir caurspīdīgas, spīdīgas, izvalbītas un atsperīgas. Uz žaunām nav lipīgu gļotu, tās ir gaiši vai tumši sarkanas ar svaigu, tikai zivīm raksturīgu smaržu. Svaigas zivs gaļa ir elastīga, cieši pieguļ asakām un grūti no tām atdalāma. Uzspiežot ar pirkstu, bedrīte ātri izlīdzinās. Lai noteiktu zivs svaigumu, ielieciet to traukā ar ūdeni. Svaiga, kvalitatīva zivs neslīks.

Kvalitatīvas saldētas zivs žaunas ir nedaudz pabalējušas un acis – nedaudz iekritušas. Ja zivs tikusi sasaldēta svaiga, atsaldējot to elastīgums atjaunojas. Saldētas zivs svaigumu var noteikt arī, iedurot tās gaļīgā vietā karstā ūdenī uzkarsētu nazi un pasmaržojot to. Asa nepatīkama smaka liecinās par to, ka zivi labāk neēst.

  • Olas

Ielejiet puslitra burkā ūdeni un izšķīdiniet tajā ēdamkaroti sāls, tad ielieciet ūdenī olu. Ja tā nogrims, izrādīsies svaiga, nedaudz pastāvējusi ola peldēs vidēji dziļi, bet uzpeldējušu olu pieņemts saukt par vanckaru. Bojātu, vecu olu centrā, ja olu paceļ pret gaismu, vērojami tumši plankumi. Tiesa, pilnībā uzticēties šādiem paņēmieniem nevar, jo uzglabāšanas gadījumā var rasties citi apstākļi, kuru iespaidā sāk sadalīties olbaltums, mainīties garša, utt. Uz olas čaumalas atrodas neskaitāmi mikrobi, tāpēc, pirms olu pārsitat, noteikti to nomazgājiet.

  • Piens, krējums, biezpiens

Uzpilinot svaigu, kvalitatīvu treknu pienu uz naga, pilīte tikpat kā nemainīs formu, savukārt ar ūdeni atšķaidīta piena lāse izplūdīs. Labs piens ir biezs, tīri balts, savukārt šķaidītais – ar viegli zilganu nokrāsu. Svaigs skābais krējums ir vienlaidus biezs, balts vai dzeltenīgs, paskābs. Sasalis un atkusis krējums kļūst negaršīgs, kunkuļains, tā virspusē rodas sūkalas. Vecs skābais krējums iegūst rūgtenu garšu un smird. Svaigam biezpienam ir raksturīga balta vai viegli iedzeltena krāsa, patīkama skābena garša un smarža. Labs biezpiens nav pārāk sauss un nemetas kunkuļos, tomēr arī ne pārāk mitrs, bez sūkalām. Nekvalitatīvs biezpiens var smirdēt pēc pelējuma, ir glums un ar netīkamu garšu.

Informācija publicēta: 03.08.2016
Kā noteikt arbūza vai melones gatavību?
Izvērtējot arbūza vai melones gatavību, jāpievērš uzmanība sekojošām pazīmēm:

  • gatavam arbūzam ir sauss kātiņš („astīte”);
  • gataviem arbūziem ir spoža miza, un, tos padauzot, dzirdama nevis dobja, bet tīra skaņa;
  • augstas kvalitātes arbūziem ir pareiza forma, tie nav šķībi, tiem nav iedobumu.
  • vieta, ar kuru arbūzs gulējis uz zemes ir dzeltena, nevis balta;
  • ja, pieklauvējot pa mizu, arbūzs skan, tad tas nav nogatavojies; gatavam arbūzam ir klusa skaņa;
  • jaunai melonei ir resns stublājs;
  • lai noteiktu melones gatavību, jāiespiež tās miziņa piestiprināšanas vietas pretējā galā – negatavai melonei miziņa ir cieta, bet uzspiežot gatavai tā mazliet padodas;
  • melones gatavību var noteikt, arī to pasmaržojot – ja gals, kas pretējs kātiņam, smaržo saldi un niansēm bagāti, melone būs gatava un garda;
  • melone nedrīkst būt bojāta – pat neliels tumšs plankumiņš var liecināt par sabojājušos mīkstumu;
  • tā kā melones novāc jau gatavas, nopirkta negatava melone nenogatavosies; par melones negatavību liecina sapluinīts kātiņš.
Informācija publicēta: 01.08.2016
Labdien! Kas ir ražotājvalsts saldētajai mencu filejai? Uz cenu zīmes norādīti burti FAO? Paldies!
FAO un aiz šiem burtiem sekojoši cipari ir apzīmējums nozvejas apgabaliem. Saistībā ar mencu filejām – FAO 27 nozīmē, ka ražotājvalsts ir Norvēģija un tās zvejotas Ziemeļu jūrā vai FAO 27-28 – ražotājvalsts Latvija un tās ir zvejotas Baltijas jūrā.

Informācija publicēta: 15.03.2013

 

Vai svaigi nēģi ir pārdošanā?
Zivju paviljonā pieejami arī svaigi nēģi.

Informācija publicēta: 13.10.2012
Labdien! Vēlos iegādāties ziemas ķiplokus. Kāda cena ir tirgū?
Ķiploku, līdzīgi kā citu produktu cena, tirgū ir svārstīga un atkarīga gan no konkrētā produkta šķirnes, kvalitātes, iepirkuma cenas, kā arī piedāvājuma un pieprasījuma attiecības konkrētajā tirdzniecības dienā. Ņemot vērā apstākli, ka Rīgas Centrāltirgus neregulē tirgotāju cenu politiku, par konkrētiem piedāvājumiem interesēties pie tirgotājiem.

Informācija publicēta: 18.07.2012
Sakiet līdz cikiem darba dienā Centrāltirgū iespējams iegādāties ziedus? Vai tikai līdz 18:00?
Vairākos ziedu tirdziņa kioskos ziedu pieejami arī pēc plkst. 18.00 visas nakts garumā.

Informācija publicēta: 07.05.2012
Labdien, vai centrāltirgū tirgojas arī Smiltenes piens?
Centrāltirgus Piena paviljonā daudzi tirgotāji izvēlējušies tirgot A/S „Smiltenes Piens” produkciju. Atsevišķa šī uzņēmuma tirdzniecības stenda nav.

Informācija publicēta: 22.03.2012
Vai ir iespējams nakts tirgū nopirkt dējējvistiņas?
Centrāltirgus zemnieku diennakts tirdziņā dzīvus mājputnus netirgo.

Informācija publicēta: 14.01.2012
Kur Centrāltirgū var iegādāties sveramo želatīnu?
Želatīnu iespējams iegādāties Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā.

Informācija publicēta: 03.12.2012
PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+PinterestPocket
[ AUGŠUP ]
DARBA LAIKS
Vai mājaslapā vispār ir info par tirgus darba laiku? Vai tas pircējiem nebūtu svarīgākais?
Mājaslapā informācija par Centrāltirgus darba laiku ir sākumlapā pelēkajā joslā kreisajā pusē, kā arī sadaļā par paviljoniem un citām tirdzniecības vietām (zemnieku nakts tirgus, atklātā teritorija). Taču, ņemot vērā Jūsu pausto viedokli, izvērtēsim iespēju informāciju par tirgus darba laiku mājaslapā publicēt vēl pamanāmākā vietā. Paldies, ka apmeklējat Rīgas Centrāltirgus mājaslapu un ceram, ka to darīsiet arī turpmāk.

Informācija publicēta: 18.03.2013.
Rīgas avīzē bija informācija, ka Nakts tirgus tiks atvērts citā vietā un darbosies visu diennakti. Kad tas notiks un kur tas atradīsies?
Zemnieku nakts tirgus darbojas Gaiziņa un Spīķeru ielā katru dienu no plkst. 19.00 līdz 8.00. Sākot ar šo nedēļu šīs tirdzniecības vietas papildinātas ar zemnieku diennakts tirgu Gaiziņa ielā 5, kur iepirkties iespējams ne vien vēlās vakara un nakts stundās, bet arī pa dienu.

Informācija publicēta: 20.09.2012
PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+PinterestPocket
[ AUGŠUP ]
TRANSPORTA STĀVVIETAS
Kādi šobrīd ir izcenojumi auto novietošanai iepērkoties Centrāltirgu? Vai cenas ir atkarīgas no nedēļas dienas?
Laipni lūgti novietot automašīnu Centrāltirgus apsaimniekotajās stāvvietās. Maksa par auto novietošanu un stāvēšanu Centrāltirgus teritorijā atkarīga no stāvēšanas ilguma un diennakts laika:

  • No plkst. 8:00 līdz 17:00 – pirmā stunda 2.00 EUR, katra nākamā stunda 2.50 EUR,
  • No plkst. 17:00 līdz 8:00 – 3.00 EUR par periodu,
  • Ja automašīna atrodas RCT teritorijā abos periodos, jāmaksā atbilstoši abiem tarifiem.

Sīkāka informācija pieejama šeit!

Informācija publicēta: 08.02.2016
Vai tirgū ir velosipēdu stāvvietas?
Centrāltirgus teritorijā ir izvietotas četras velosipēdu stāvvietas. Tās atrodas pie uzņēmuma administrācijas ēkas ieejas Nēģu ielā 7, pie gaļas paviljona Centrāltirgus ielā 1, korp.3, pie zivju paviljona Centrāltirgus ielā 1, korp.3 izejas uz Maskavas ielu, kā arī Nakts tirgū uz Spīķeru ielas pie biedrības “Sarkanais krusts” ēkas.

Informācija publicēta: 18.05.2016
Labdien, vakar biju CT, gribētu noskaidrot kur ir invalīdu stāvvieta.
Personas ar invaliditāti var bez maksas iebraukt un novietot savas automašīnas Rīgas Centrāltirgus teritorijā. Saskaņā ar Rīgas Centrāltirgus noteikumiem „Par autotransporta iebraukšanu un stāvēšanu Centrāltirgus teritorijā” caurlaides iebraukšanai Centrāltirgus teritorijā nav nepieciešamas invalīdiem ar attiecīgiem apstiprinošiem dokumentiem. Informācija par šādu iespēju ir publiski pieejama, iebraucot Rīgas Centrāltirgus teritorijā. Iebraucot teritorijā, automašīnu vienmēr var novietot jebkurā no esošajām automašīnu stāvvietām, kas nekad nav pilnībā aizpildītas.
Papildus uz Gaiziņa ielas starp ēkām Spīķeru iela 3 un Spīķeru iela 5 ir izveidotas divas autostāvvietas personām ar invaliditāti, uz ko norāda 532.ceļazīme un 837.papildzīme atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem.

Informācija publicēta: 01.08.2013
PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+PinterestPocket
[ AUGŠUP ]
CITI
Vai iespējams pasūtīt Centrāltirgus produktus uz mājām?
Pašlaik šādu iespēju piedāvā Centrāltirgus tirdzniecības vietu nomnieks un internetveikals www.bodite.lv.

Informācija publicēta: 01.08.2016
Kā tirgū var atrast apsardzes darbiniekus, ja radusies tāda nepieciešamība?
Apsardzes dienesta centrālā pults atrodas Centrāltirgus administrācijas ēkas Nēģu ielā 7 (blakus ziedu tirgum izvietotajā spīķerī) pirmajā stāvā. Apsardzes darbinieki ikdienā veic visas tirgus teritorijas patrulēšanu, bet apsardzes posteņa tālruņa numurs ir 67226026. Tālruņa numurs publicēts arī uz informatīvajiem plakātiem pie tirdzniecības paviljonu ieejām.

Informācija publicēta: 01.08.2016
Kā tirgū izvēlēties sēnes?
Izvēloties sēnes pie tirgotājiem, vislabāk izvēlēties stingras, neievainotas sēnes un izmēra ziņā lielas (jo lielāka ir sēne padevusies, jo intensīvāka būs tās garša).

Informācija publicēta: 21.07.2016
Vai tirgū ir bankomāti?
Centrāltirgū sakņu paviljonā pie pārejas uz gastronomijas paviljonu atrodas bankas “Citadele” bankomāts, savukārt gaļas paviljonā atrodas bankas “Norvik” norēķinu centrs, kurā tiek nodrošināta arī valūtas apmaiņas iespēja.

Informācija publicēta: 12.07.2016
Vai pieejamas ekskursijas pa tirgu?
Saskaņā ar noslēgtajiem sadarbības līgumiem ekskursiju un degustāciju pakalpojumus Centrāltirgū sniedz vairāk nekā 20 uzņēmumu, no kuriem divi – “Jauni Rakursi” un “Citāda Rīga” – izveidojuši Latvijas iedzīvotājiem paredzētas ekskursiju programmas.

Informācija publicēta: 01.06.2016
Kam jābūt atspoguļotam uz produktu cenu zīmes?

Ja preces cena ir norādīta cenu zīmē plauktā, tai jāatrodas tieši zem preces, uz kuru tā attiecas. Pārdošanas cenai un noteiktas mērvienības cenai ir jābūt skaidri saskatāmām un  atšķiramām.  Jāievēro  pamatprincips -patērētājam  jāsaprot,  uz kuru  preci  cena attiecas  un  kura  ir  gabalcena,  kura  mērvienības  cena,  kā  arī  jāsaprot,  uz  kādu mērvienību  šī  cena  norādīta -litru,  kilogramu  u.c.  Informācijai par cenu ir jābūt skaidri nošķirtai no citas informācijas.

Cenu  norādēm  ir  jābūt  tādām,  lai  novērstu  jebkurus  pārpratumus  un nodrošinātu, ka patērētājam nav nepieciešams minēt, uz kuru preci kura cena attiecas.

Preces gabalcenā un noteiktas mērvienības cenā ietver pievienotās vērtības nodokli un visus citus nodokļus.

Pārtikas preču marķējumā sniegtā informācija, kā arī marķēšanā izmantotās metodes nedrīkst maldināt patērētāju par pārtikas preces raksturojumu, identitāti, īpašībām, sastāvu, daudzumu, derīguma termiņu, ražošanas metodēm un izcelsmes vietu.

Jebkurai pārtikas precei neatkarīgi no tā, vai produkts tiek pārdots veikalā vai tirgū, jābūt norādītai izcelsmes valstij.

Informācija publicēta: 01.07.2016
Kur vērsties, ja radušās aizdomas par apsvēršanu?
Aicinām izmantot kontrolsvarus, kas novietoti katrā no Centrāltirgus pieciem tirdzniecības paviljoniem. Konstatējot nesakritību, lūdzam vērsties pie konkrētās teritorijas (paviljoni vai atklātā teritorija) vadītāja vai kontroles dienesta pārstāvjiem, vai arī uzņēmuma apsardzes. Atbildīgo darbinieku kontaktinformācija publicēta uz informatīvajiem plakātiem pie tirdzniecības paviljonu ieejām.

Informācija publicēta: 01.10.2015
Kāda ir Sakņu paviljona platība kvadrātmetros?
Sakņu paviljona platība līdzīgi kā Zivju, Gastronomijas un Piena paviljonam ir 2500m². Savukārt Gaļas paviljons ir divas reizes lielāks, un tā platība ir 5000m².

Informācija publicēta: 31.10.2012
PrintEmailFacebookTwitterLinkedInGoogle+PinterestPocket
[ AUGŠUP ]

Uzdod arī savu jautājumu

Izmantojiet zemāk esošo formu, lai uzdotu jums interesējošos jautājumus.
Būsim priecīgi atbildēt uz tiem. Paldies!