19 Nov 2014

Lai strādātu tirgū, svarīgi iemantot savus klientus

Nav komentāru
Valentīna Gavrilova izstaro optimismu. Katru pircēju uzrunā ar smaidu un atvadoties novēl jauku dienu. Ik dienu pārejā starp sakņu un zivju paviljoniem viņa pārdod bitenieka Anda Stafecka plašo bišu produktu klāstu. Medus krāsa akurāti sakārtotajās burciņās variē no maigi zeltainas līdz teju melnai. Mūsu sarunas laikā nāk gan pastāvīgie klienti, gan piestāj darba gados iegūtie paziņas, piemēram, kundzīte, kas pēc zivtiņām iedama, allaž izmanto iespēju parunāties dzimtajā latgaļu dialektā.


Pastāstiet par produkciju, ko tirgojat! No kurienes tā nāk?

Pārdošanā ir viss, ko bitītes saražo – ziedputekšņi, bišu maize, propoliss un medutiņš. Bitītes dzīvo Madonas rajona Ošupes pagastā. Produktus ievāc pieredzējis bitenieks Andis Stafeckis. Viņš cenšas cilvēkiem piedāvāt visu medus produkciju. Pirmais ņēmums ir jūnijā, pirms Jāņiem. Tas ir pavasara ziedu medus, tad nāk pļavu ziedu un liepu medus, dažādu ziedu medus. Otrais ņēmums jau ir meža ziedi. Pats pēdējais ir viršu medus un griķu medus. Virši sāk ziedēt augusta beigās, tad bišu stropus speciāli ved uz viršu ziedēšanas vietām.

Kādas ir jūsu zināšanas par bišu produktiem, pieredze ar bitēm?
Saskare ar bitēm man jau ir kopš pašas bērnības. Bērnībā tēvs turēja četrus stropus. Vēlākos gados sāku palīdzēt radiem pārdot viņu medus produktus. Vienmēr, kad rodas kāds jautājums, uzreiz prasu biteniekiem. Piemēram, par rapšu medu. Rapšus pie mums sāka plaši audzēt salīdzinoši nesen. Rapšu medus, kad ir svaigs, izskatās bāls – līdzīgs cukurūdenim. Savukārt, kad sabiezē, tas paliek balts kā cūku tauki. Reti kurš ir gatavs izmēģināt, jo tas ir neierasti.

Kādi ir populārākie produkti?
Visvairāk pie mums pērk pļavu ziedu, dažādu ziedu, meža ziedu un viršu medu. Bet izvēli nosaka arī katra cilvēka vajadzība. Piemēram, maziem bērniem labāk izvēlēties gaišākos medus, jo tie arī ir maigāki pēc garšas. Pieaugušajiem labi der stiprāks medus, piemēram, meža ziedu, griķu vai viršu.
Pērk arī ziedputekšņus. Tie ir kā dabīgie vitamīni. Tie dod mundrumu un spēku, stiprina imunitāti un uzlabo sirdsdarbību. Ziedputekšņus vēlams lietot no rīta. Vienu tējkaroti ziedputekšņu izsūkāt, uzdzert virsū ūdentiņu, un – uz priekšu! Ja lietosiet tos uz nakti, varētu būt grūti iemigt, jo ziedputekšņi piedod mundrumu, enerģiju.

Kā būtu ieteicams glabāt medu, lai tas vislabāk saglabātos, nesacukurotos?
Katrs medus sabiezē. Tā ir tīra manta, kam ir jāsabiezē, bet medus vērtību tas nemazina. Tas, cik medus ir biezs, ir atkarīgs no ievākšanas laika un no kādiem ziediem tas ievākts.
Medus ir produkts, kas vispār nebojājas. Glabāt var burciņā istabas temperatūrā. Ledusskapī nav nepieciešams likt.

Vai medus tirdzniecība ir sezonāla?
Mums tagad tieši sākas sezona. Ir iestājies rudens, tuvojas ziema, un cilvēki sāk aktīvāk pirkt medu. Darba būs pilnas rokas!

Cik sen jau strādājat Rīgas Centrāltirgū?
Sāku es strādāt 1994. gadā, nostrādāju līdz 2002. gadam. Tad ģimenes apstākļu dēļ sešus gadus bija pārtraukums. Tagad jau būs divi gadi kopš atkal esmu atsākusi tirgošanos.

Kādas izmaiņas tirgū notikušas pa šiem gadiem?

Principā tirgus pārveidojas. Viss iet uz labo pusi. Ir patīkami sakņu paviljonā skatīties, ka viss ir atjaunots. Galdi smuki un ērti. Arī pati tagad strādāju jaunā sakārtotā tirdzniecības vietā. Ir patīkami strādāt, kad ir vitrīna, ir labs apgaismojums. Arī pircējus piesaista skaisti, ērti apstākļi. Esmu ļoti apmierināta ar uzlabojumiem! Pircēji vairāk nāk klāt, vairāk mūs ievēro.

Vai gadu gaitā esat novērojusi izmaiņas pircēju paradumos?

Jā, senākos laikos pircēju bija vairāk. Lielākajai daļai bija darbs, bija lielāka apgrozība. Tagad daudzi cilvēki aizbraukuši prom no valsts, tad nu cerība ir uz ārzemniekiem. Mūsu medu ļoti mīl japāņi. Arī uz Vāciju ved medu. Man ir arī klienti, kas ved medu uz Zviedriju.

Kas ir grūtākais darbā?

Ir dažādi klienti ar dažādu izpratni. Ir mūsu pašu cilvēki, lauku cilvēki, kas saprot, no kurienes medus rodas. Bet ir arī cilvēki, kam par medus produkciju gandrīz nekāda priekšstata nav. Tad arī saka, ka bites tikai augustā medu sākot vākt. Tad gan pastāstu un paskaidroju, kā ir patiesībā.

Kādi ir jaukākie brīži darbā?

Jaukie brīži ir tad, kad ir laba tirdzniecība. Kad nāk cilvēki un pērk medu. Tad, kad esi pilnībā aizņemts darbā. Tad rodas azarts, enerģija, rodas patika. Man nepatīk bezdarbība. Vienmēr gribas, lai ir vairāk cilvēku, lai ir ieinteresētība, lai pērk medu.

Vai pircēji pirms izvēles izdarīšanas var arī nogaršot medu?
Protams! Kaķi maisā jau nepērk, Saulīt. Un medus ir produkcija veselībai. Tādēļ vienmēr pajautāju, kāda ir vajadzība. Un ļauju nogaršot, kurš labāk patīk.
Ar cilvēkiem ir jārunā! Lai tirgū strādātu, vajag iemantot savus pastāvīgos klientus. Ja tu dod īstu, tīru, riktīgu produkciju, cilvēki nāks atkal. Ir ļoti patīkami, kad pircēji nāk otro, trešo reizi un tā tālāk. Tiešām paliek jauki ap sirdi!

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes