18 Apr 2019

5 dabīgas krāsvielas Lieldienu olām

Nav komentāru

Visiem labi zināmās sīpolu mizas nav vienīgais dabīgais materiāls, ar ko nokrāsot olas raibu raibas. Olu krāsošana ir aizraujošs process, kas dāvā pozitīvu garastāvokli visiem ģimenes locekļiem. Tāpēc aplūkosim, kā olas var nokrāsot dzeltenā, sarkanā, zaļā un pat zilā krāsā!

Dzeltenas olas

Lai iegūtu dzeltenas olas, izmantojiet kurkumu. Kurkumu aplej ar verdošu ūdeni. Uz puslitru ūdens būs nepieciešamas apmēram 3 ēdamkarotes kurkumas. Iepriekš novārītas olas liek šķidrumā un atstāj uz nakti.

Sarkanas olas

Piesātinātu bordo krāsu piešķirs bietes. Bieti notīriet un sarīvējiet. Iegūtajai masai pievienojiet ūdeni (uz trim vidēji lielām bietēm 1 litru) un 1 tējkaroti etiķa.

Zaļas olas

Pavasarīgi zaļas olas var iegūt ar spinātu novārījumu. Sīki sagrieziet spinātus (var izmantot arī saldētus), uzlejiet tiem ūdeni un lieciet vārīties uz 30 minūtēm. Krāsas intensitāte būs atkarīga no vārīšanas ilguma (vārīt ieteicams ne vairāk kā 20 minūtes).

Zili – violetas olas

Paņemiet sarkanā kāposta lapas, sagrieziet smalkās strēmelītēs un pagatavojiet novārījumu. Sarkanais kāposts dod neticami intensīvu zilo pigmentu jau īsi pēc tā ielikšanas ūdenī. Košākam rezultātam pievienojiet nedaudz etiķa – apmēram ēdamkaroti uz 1 litru šķidruma. Vāriet olas 10 minūtes vai nokāsiet novārījumu un lieciet tajā iepriekš novārītas olas, atstājot tās novārījumā uz nakti.

Brūnas olas

Šokolādes brūnas olas var iegūt, izmantojot kafiju. Stiprā kafijas novārījumā vāriet olas aptuveni 10 minūtes, vai jau novārītas olas ielieciet kafijas novārījumā uz nakti.

olas_020315-19

Ieteikumi

  • Olas nevajadzētu krāsot uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Krasā temperatūras maiņa novedīs pie olu plaisāšanas. Tādēļ pirms krāsošanas vēlams olas paturēt istabas temperatūrā aptuveni 2 stundas. Lai iegūtu vienmērīgāku krāsojumu, olas vēlams iepriekš nomazgāt vieglā ziepjūdenī.
  • Jautrākā un pārsteigumiem bagātākā olu krāsošanas daļa ir rakstu un nospiedumu veidošana, jo tie ikreiz izdodas citādi un rezultāta aplūkošana nereti līdzinās dāvanas izsaiņošanai. Lai veidotu rakstus, olas samitrina un tām pieliek dažādus graudus, putraimus, krāsainu vilnas dziju vai ziedus un lapiņas. Nostiprināšanai var izmantot marli vai plānu drāniņu un auklu, bet lietošanā visērtākās ir kaprona zeķes. Pietīto graudu un lapiņu vietās novārījums nepiekļūst olas čaumalai un to neiekrāso. Īpaši košus rezultātus var panākt, kombinējot košus ziedus (piemēram, krokusa vai hiacintes) ar kontrastējošas krāsas, piemēram, sīpolu mizu, novārījumu. Tad nospieduma vieta iekrāsosies zaļi violeta, bet pārējā ola kļūs brūna.

*Ir divas iespējas – likt olu katliņā un vārīt 10 minūtes, atstājot ievilkties novārījumā vēl uz 10 minūtēm, vai arī novārījumu atdzesēt, olas vārīt atsevišķā katliņā, un tad noturēt novārījumā vismaz pāris stundas, (košākam rezultātam – visu nakti).

FacebookPinterestWhatsAppEmailPrintFriendlyDalīties
[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *