24 Aug 2015

Sasaldē ogas ēšanai ziemā

Nav komentāru

Neapšaubāmi labākais laiks ogu ēšanai ir to sezonā – tās ir ne vien gardas un aromātiskas, bet arī vērtīgu vitamīnu un minerālvielu pilnas. Latvijas vasara ir īss brīdis vitamīnu rezervju papildināšanai, tomēr bagātināt savu uzturu ieteicams arī gada aukstajos mēnešos.

KĀDĒĻ SALDĒT?
Šķiet, ogu saldēšana ir samērā jauns paradums, kas pamazām sāk izkonkurēt tradicionālo ievārījumu gatavošanu. To var skaidrot gan ar aizņemtību un nevēlēšanos veltīt laiku ogu vārīšanai, gan ar rūpēm par vērtīgo vielu saglabāšanu. Diemžēl vairums ūdenī šķīstošo vitamīnu nav noturīgi pret karstumu, tādēļ karsējot tie iet zudumā. Turpretī saldēšana ļauj vērtīgos vitamīnus un minerālvielas saglabāt teju neskartus. Saldētas ogas ir derīgas lietošanai apmēram gadu.

KĀ SALDĒT?

Pirmais variants

Nepieciešamas labas ogas – gatavas, svaigas, bez bojājumiem, nesaspiestas.

Vislabāk būtu ogas nemazgāt, taču pirktās tomēr labāk noskalot aukstā ūdenī. Pēc mazgāšanas tās rūpīgi jānosusina un jāļauj nožūt. Vislabāk izklāt uz mīksta dvieļa vai vairākās kārtās salocīta papīra dvieļa.

Ogas izklāj uz lēzena trauka – paplātes vai liela šķīvja. Galvenais, lai tas ietilpst saldētavā. Ogas liek vienā kārtā – tā, lai tās nesaskartos un sasalstot nesaliptu. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un liek vismaz uz stundu saldētavā.

Kad ogas sasalušas, tās var pārlikt maisiņos vai plastmasas kastītēs. Šādi saldētas ogas nesalīp, ir viegli paņemamas pa vienai, tādēļ tās var izmantot arī ēdienu un dzērienu dekorēšanai.
Vēlams uz kastītes vai maisiņa uzrakstīt derīguma termiņu (ne ilgāk par gadu no saldēšanas brīža).

Otrais variants

Ogas sablendē ar cukuru, gatavo masu ielej plastmasas trauciņā vai maisiņā un saldē. Šis būs piemērots veids saldummīļiem un cilvēkiem, kam atsevišķu ogu saldēšana šķiet pārlieku piņķerīga. Lai būtu vieglāk dozēt saldēto ogu masu, to var gatavot lielāka izmēra ledus saldēšanas trauciņos. Gatavos gabaliņus līdzīgi kā atsevišķas ogas var pārlikt maisiņos vai kastītēs.

KAS JĀŅEM VĒRĀ?

  • Vislabāk saldēt sausas, nemazgātas ogas, turklāt iespējami drīz pēc novākšanas.
  • Jo straujāks sasaldēšanas process, jo labāk saglabājas ogu sākotnējās īpašības.
  • Saldēšanai var izmantot arī parastus polietilēna maisiņus, tomēr ērtāk lietojami ir maisiņi ar aizdari vai ēdiena uzglabāšanai paredzētie trauciņi (tie gan aizņem vairāk vietas).
  • Ja ogas saldē blendētas, tad vienā maisiņā vai trauciņā jāliek tik daudz, cik vēlāk plānots izmantot vienā reizē.
  • Pēc atkausēšanas ogas atkārtoti saldēt nevajadzētu – tās zaudēs gan garšu, gan vērtību.
  • [augšup]

    Komentēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Sīkdatņu iestatījumi
    Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
    Sīkdatņu politika
    Sīkdatņu iestatījumi
    Pieņemt sīkdatnes
    Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
    Sīkdatņu politika
    Sīkdatņu iestatījumi
    Apstiprināt sīkdatnes