05 Jan 2014

Auškāps, gatavojot ēdienus, atceras pankūkas

Nav komentāru

Kā tālajā Margaritas salā restorānā cepis pankūkas, kā iestudējis pirmo izrādi, kā mācījies virtuves gudrības savas pirmās šefpavāres vadībā, kā nodrošināt labu enerģiju savā restorānu biznesā – par šīm un vēl citām tēmām, gatavojot maltīti raidījumā “Garšīgi dzīvojam”, tērzēja 2014. gada pirmais viesis – ”Teātra bāra īpašnieks” un jaunais režisors Dāvis Auškāps.

“Režisors ir tikai tas, kurš iestudējis vismaz desmit lugas. Vai arī pēc nāves,” smej Dāvis Auškāps. Viņa pirmā izrāde – Jevgeņija Griškoveca luga “Satisfakcija” –Nacionālajā teātrī iestudēta pērn, absolvējot Kultūras akadēmiju.

Bijība pret režisora profesiju Dāvim ir milzīga – viņa vectēvs, mammas Kārinas Pētersones tēvs bija leģendārais režisors Pēteris Pētersons. “Kamēr viņš bija dzīvs, nebija drosmes ķerties pie teātra,” atzīst Auškāps. Arī tēva, tulkotāja Raimonda Auškāpa brālis Kārlis Auškāps ir režisors.

“Kad esmu teātrī, īsti es nesaprotu, kāpēc, bet ļoti labi jūtos,” atzīst Dāvis. Teātris viņu klusībā vilinājis kopš bērnības, taču šo sapni tā arī nav uzdrošinājies realizēt. Viņa joma līdz šim bijusi uzņēmējdarbība un restorānu bizness – Dāvi Auškāpu vairāk pazīst kā radošu cilvēku iecienītā ”Teātra bāra” un ”Teātra bāra restorāna” saimnieku. Arī šai savas dzīves jomai viņš piegājis gan nopietni, gan radoši.

Raidījuma gaitā Dāvis cita starpā atklāj, ka restorānu biznesā tā vadītājam jābūt klāt – tas ne tikai disciplinē darbiniekus, bet iedod arī labu enerģiju attīstībai. Raugoties, cik profesionāli Dāvis rīkojas ar nazi, atklājas – viņš ir arī divus mēnešus apguvis šefpavāra amatu, praktiski mācoties no sava restorāna pirmās šefpavāres, tagad restorāna “Ave Luna” īpašnieces Inetas Grēniņas.

Restorāna vadīšanas spējas izmēģinātas arī tālajā Venecuelā, Margaritas salā. 2009. gadā ar multimediju mākslinieku Karlosu jeb Arti Dzērvi 85 000 kilometru attālumā no Latvijas, Margaritas salā Karību jūras krastā, atvēruši un pāris gadus vadījuši restorānu, kas drīz kļuva par labāko apkārtnē. Iecienītākais firmas ēdiens bija plānās pankūkas, ko nāca ēst no visas apkārtnes. Vietējiem šis ēdiens bija kā garda eksotika.

Latvieši paši iepirka pārtiku, paši gatavoja. Iepazīts arī vietējais tirgus, kas bijis daudz netīrāks un smirdīgāks nekā Rīgas Centrāltirgus, atklāti vietējie augļi un dārzeņi.

Ar zināmu neuzticību Dāvis noraugās uz mango, ko paredzēts izmantot raidījumā gatavotajā ēdienā. Ar tikko vāktiem tropu augļiem šim tālu ceļojušajam grūti sacensties. Un tomēr – izrādās, ka Latvijā, ja pameklē, var nopirkt arī kvalitatīvus mango.

Ēst gatavošana Dāvim iedzimta tāpat kā teātra gēns. Viņa tēvs Raimonds Auškāps sarakstījis pavārgrāmatu, bet vecmāmiņa Varvara, kura Latvijā ieprecējusies no Krievijas, bijusi izcila kulināre.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma ēdienu receptes atradīsiet Rīgas Centrāltirgus mājaslapā.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes