Centrāltirgus ceļotājas acīm: neticami liels tirgus ar apbrīnojamu augļu un dārzeņu piedāvājumu
Kimberlija Kēniga ir ceļojumu un restorānu apskatu autore no Sietlas, ASV – kafijas, lietus un reizēm patiesi krāšņu vasaru zemes. Savā blogā Plethora, Etc. viņa piedāvā padomus jaunajiem ceļotājiem un gardēžiem, bet portālā Instagram redzami košākie fotomirkļi no ceļojumos pieredzētā un nogaršotā. Kimberlijas ceļojumu apskati redzami arī viņas Facebook lapā Plethora, Etc. Facebook. Augustā un septembrī viņa bija devusies 6 nedēļas ilgā ceļojumā pa Ziemeļeiropu, apmeklējot 10 pilsētas astoņās valstīs – Oslo, Stokholmu, Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu, Berlīni, Hamburgu, Kopenhāgenu un Bergenu. Aicinājām Kimberliju dalīties ar saviem iespaidiem par Rīgas Centrāltirgū un citos tirgos redzēto.
Kuras vietas noteikti apmeklējat, vai ko steidzat izdarīt, ierodoties jaunā pilsētā?
Ceļojot es nemēdzu sastādīt stingrus plānus. Taču, atskatoties uz maniem jaukākajiem iespaidiem, tie visi ietver vismaz vienu no šīm vietām – dievnams (baznīca, katedrāle, bazilika, sinagoga utt.), zaļā zona (parks, dārzs, u. tml.), tirgus, krāmu vai senlietu tirgus, pārtikas veikals, dizaina preču, mākslas vai apģērbu veikals, kurā pieejamas ar rokām darinātas vietējās preces, bezmaksas ekskursija (gandrīz katrā pilsētā ir kāda) un augstu vērtēts vietējais restorāns (šajā gadījumā ir svarīgi, lai tur tiktu pasniegti vietējie ēdieni un to augstu vērtētu vietējie, ne tikai tūristi!). Kādam varbūt šķitīs, ka pārtikas veikals ir īpaši interesanta izvēle – sākotnēji tas varētu likties nedaudz dīvaini, taču, ja neesat šejienietis, es uzskatu, ka par katru vietu iespējams iemācīties ļoti daudz, vienkārši apmeklējot pārtikas veikalu.
Piemēram, Baltijas valstīs es atklāju neticamu kefīra piedāvājumu. Tas ir tik populārs, ka tiek pārdots pat maisiņos. Vācijas pārtikas veikalos kefīrs nav tik populārs, taču tur ir paniņas ar dažādām garšām – pat ar citrona un bazilika garšu! Tātad tā nav tikai lieliska vieta, kur iegādāties lētu pārtiku ceļojuma laikā, man patiešām patīk pārtikas veikali, jo tie jums vēsta par interesantiem ēšanas ieradumiem.
Vai tirgus apmeklējums arī ir jūsu darāmo darbu sarakstā?
Jā, protams. Vai tas būtu pārtikas vai krāmu tirgus. Ja es pavadu vairāk kā vienu dienu noteiktā vietā, es gandrīz vienmēr apmeklēju tirgu. Es pat esmu pārcēlusi savus ceļojumu laikus, lai varētu apmeklēt vietējo sestdienas vai svētdienas tirgu!
Kāpēc?
Pirmkārt, es gribu redzēt, kādi ir sezonas produkti. To iespējams pateikt, redzot, kādi produkti ir gatavi, plaši piedāvāti un vietējo zemnieku audzēti. Piemēram, Skandināvijas valstīs, kuras es apmeklēju, es vairākkārt redzēju gailenes un vasaras ogas – avenes un zemenes. Somijā it visur bija zirņi. Rīgas Centrāltirgū augustā es redzēju milzīgu sezonas augļu un dārzeņu klāstu: neticami gatavi tomāti, zemenes, sarkanās un baltās jāņogas, melones, gurķi un tonnām citu svaigu produktu.
Otrkārt, man patīk redzēt, ko tirgus var man pavēstīt par lietām, kuras konkrētās valsts iedzīvotājiem patīk ēst. Piemēram, kādu maizi – kraukšķīgu vai mīkstu. Kāda veida milti tiek izmantoti, vai tā ir tumšā rudzu maize vai baltā kviešu maize. Kāda veida sieri tiek piedāvāti un no kāda piena tie gatavoti – vai tie ir mīksti, ar spēcīgu aromātu, vai maigi. Kādas ir zivis un gaļa – jēlas, kūpinātas vai sālītas, vai tiek izmantotas kādas īpašas garšvielas vai garšaugi. Kāda veida desertus vai konditorejas izstrādājumus cilvēki parasti ēd. Turklāt gandrīz vienmēr es atrodu kaut ko negaidītu. Piemēram, Rīgas Centrāltirgū es negaidīju tādu medus un marinētu dārzeņu klāstu, kā arī iepriekš nebiju dzirdējusi par kvasu, un šeit es to nogaršoju.
Kurš tirgus ir atstājis visspēcīgāko iespaidu un kādēļ?
Pārtikas tirgu vidū Rīgas Centrāltirgus izceļas tā neticamā izmēra un daudzpusīgā augļu un dārzeņu piedāvājuma dēļ. Es biju diezgan pārsteigta, jo tajā atradusies vieta pat pārtikas veikalam. Arī tā arhitektūra ir patiesi pārsteidzoša.
Kas attiecas uz ēdienu tirgiem, kuros ir arī daudz restorānu, noteikti jāizceļ Berlīnes Markthalle Neun, jo tur iespējams iegādāties pārsteidzošu ēdienu klāstu zem viena jumta. Tas pārspēj gan Oslo Mathallen tirgu, gan Zviedrijas Ostermalm Saluhall, jo ēdienu klāsts ir daudz lielāks, un tas ir daudz interesantāks!
Minējāt, ka jūs pārsteidzis Centrāltirgus izmērs, vai kaut ko arī iegādājāties un nogaršojāt?
Jā, iesākumā es nespēju noticēt, cik milzīgs ir šis tirgus – tas piepildīja ne tikai piecus gaisa kuģu angārus, bet produktu stendi atradās arī ārpusē ap paviljoniem.
Es nogaršoju vairākus pārtikas produktus. Vispirms devos taisnā ceļā uz maiznīcu, lai nogaršotu smalkmaizītes. Tās bija neticami lētas – mazāk nekā 30 centi par katru. Es nogaršoju maizīti ar vaniļas olu krēmu un otru, kas līdzinājās kanēļmaizītei. Abas bija gardas.
Kad ar šiem gardumiem biju pacēlusi cukura līmeni asinīs, devos apskatīt sāļos gardumus – pie viena angāra sienas atradu tirgotāju, kas piedāvāja gatavos ēdienus. Tie šķita esam Baltijas tradicionālie ēdieni. Es nomēģināju kāpostu tīteni, bet mana draudzene nogaršoja zivju ēdienu un biešu salātus. Abi ēdieni bija fantastiski un, jau atkal – par ļoti saprātīgu cenu. Šīs sievietes stendā bija iespējams iegādāties daudz citu veidu ēdienus – iespējams ap 20 veidiem, daži bija gaļas vai zivju ēdieni, citi veģetāri.
Visbeidzot, jūras velšu nodaļā es nogaršoju kūpinātu lasi – tas ir sausāks nekā tradicionāli Skandināvijā gatavotais. Tas bija gards – ļoti bagātīga un sviestaina garša, itin nemaz negaršoja pēc zivs. Es būtu varējusi apēst vēl vairāk!
Vizuāli Rīgas Centrāltirgus arhitektūra ir iespaidīga. Raugoties no upes otra krasta, tai piemīt nešaubīgs skaudrums, īpaši aplūkojot to apkārtnes kontekstā – kanāla pelēkais betons, grafiti, elektrolīnijas un paši angāri veido ļoti vēsu, industriālu sajūtu. Taču, ieejot iekšā ,viss šķiet ļoti gaišs un spilgts – angāru velvētie griesti ir augsti un milzīgie logi ielaiž daudz dabiskās gaismas. Tas ir gan fotogrāfa, gan ēdienu entuziasta sapnis.
Ko, jūsuprāt, ceļotājiem noteikti vajadzētu redzēt vai nogaršot Rīgas Centrāltirgū?
Ja jums rodas šāda iespēja, noteikti pagaršojiet kūpinātas zivis, sieru, marinētus dārzeņus, biezpiena sieriņus, piemēram, “Kārums” (tie nav dārgi un ir ļoti gardi, lai arī nedaudz par saldu), svaigus sezonas augļus, maizi un konditorejas izstrādājumus, kā arī kvasu – ja nekad neesat to dzēruši, tas obligāti jānogaršo. Tas ir raudzēts dzēriens, kas pagatavots no rudzu maizes, un garšo ļoti interesanti!
No savas pieredzes varu dot pāris padomus cilvēkiem, kuri dodas uz tirgu. Ņemiet līdzi izturīgu iepirkumu maisiņu, kur salikt visu, ko plānojat iegādāties. Ņemiet vērā, ka maksājumi jāveic skaidrā naudā. Daži pārdevēji pieņem kartes, taču daudzi joprojām dod priekšroku skaidrai naudai. Daudzos tirgos ir bankomāti, taču labāk sagatavoties jau iepriekš. Palūkojieties kartē, vai tuvumā ir kāda jauka vieta. Ja tā, ir vērts iegādāties maizi, sieru, kūpinātu gaļu/salami, olīvas, smalkmaizītes un līdzīgus produktus, un doties uz tuvējo parku, pludmali vai citu skaistu vietu sarīkot improvizētu pikniku.
Portrets un paviljona ārskata foto: Plethora, Etc