Daudzveidīgās saknes – alternatīva ierastajiem kartupeļiem
Runājot ar pavāriem un uzturzinātniekiem par veselīgu uzturu starp ieteikumiem vienbalsīgi izskan viens princips, ko ievērot savā ēdienkartē, lai rūpētos par savu veselību un labu pašsajūtu. Tas ir ēst daudzveidīgi. Kā zināms katram dārzenim un produktam ir savs unikāls sastāvs, tādēļ daudzveidīga ēdienkarte nodrošinās visu nepieciešamo uzturvielu saņemšanu. Tādēļ ar šo materiālu vēlamies rosināt līdztekus latviešu tik iemīļotajiem kartupeļiem iekļaut savā ēdienkartē arī citus nereti ar bagātīgāku garšu un uzturvērtību apveltītus dārzeņus.
Pastinaki
Pastinaki, lai arī nav starp populārākajām saknēm, ir uzturziņā vērtīgi un patiesi garšīgi. Pastinaki ir bagātīgs kālija un šķiedrvielu avots. Tas ir salds dārzenis ar izteiktu aromātu, līdz ar to tas noder kā papildinājums iecienītajiem un bieži lietotajiem dārzeņiem – kartupeļiem un burkāniem – sautējumos, zupās un biezeņos. Pastinakus novāc vēlu rudenī vai pat atstāj pārziemot uz lauka un tad novāc agri pavasarī. Pēc sala pastinaka saknes ir vēl garšīgākas un saldākas. Pastinakus var iegādāties Centrāltirgus sakņu paviljonā.
Bietes
Bietes latviešu virtuvē ir iecienīts dārzenis. Tās ēdam ne vien svaigā veidā, bet arī marinētas, vārītas, kaltētas un ceptas. Pareizi uzglabātas tās savu vērtību nezaudē pat gada garumā, tādēļ ir neatņemams organisma balsts ziemas sezonā, kad vietējo svaigo dārzeņu klāsts ir samērā ierobežots. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai. Biešu sastāvā esošie vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu, savukārt vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas. Bietes lieliski garšo ceptas krāsnī.
Kāļi
Kāļi labi uzglabājas visu ziemu. Svaigai saknei piemīt saldena garša, lietošana uzturā ir īpaši ieteicama, jo dārzenis satur daudz vērtīgu uzturvielu. Termiskas apstrādes laikā kāļi iegūst īpatnēju aromātu, tāpēc ja vēlaties maltīti ar maigu garšu, kāļus pievienojiet nelielā daudzumā. Kāļi ēdami sautēti, vārīti, cepti, biezenī un pildīti. Tradicionāli kāļus vāra sālsūdenī – viena tējkarote sāls uz vienu litru ūdens. izvēloties kāļus jānovērtē to izmērs – mazākie būs ar maigāku garšu un saldāki, savukārt lielākajiem piemitīs sīvāka garša un šķiedraināka struktūra.
Rāceņi
Rāceņi ir līdzīgi kāļiem, to saknes ir apaļas vai plakani apaļas. Rāceņu mizas krāsa mēdz būt dzeltena vai balta pazemes daļā un dzeltena, zaļa vai pat violeta – virszemes daļā, mīkstums parasti balts. Jaunie maigie rāceņi izsenis bija lauku bērnu iecienītākais gardums, jo tie ir saldāki par kāļiem, labi apmierina zobiņu audzēšanas laika grauzt kāri, ir veselīgi zobiem un smaganām, satur daudz C vitamīna un karotīna, kā arī kāliju, kalciju, fosforu, magniju, dzelzi un sēru.
Burkāni
Burkāni ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, dzelzs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību, kā arī cīnīties pret vīrusiem. Burkāni lieliska garšo gan krēmzupās, un biezeņos, gan cepti krāsnī.