11 Apr 2016

Eiropas Savienībā apstiprinātās Latvijas īpašās vērtības

Nav komentāru

Ik pa laikam ziņās dzirdam, ka Eiropas Savienībā (ES) kāds no Latvijas tradicionālajiem vai ekskluzīvajiem pārtikas produktiem ieguvis īpašu statusu, taču ne vienmēr izprotam un zinām, kā šāds statuss iegūts, ko tas nozīmē un kādi citu valstu produkti ieguvuši šo statusu.

Kāpēc radīta šāda sistēma

ES valstīs, īpaši Itālijā, Spānijā un Francijā ir plaši izplatīta kvalitatīvas pārtikas ražošana aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu (AĢIN), aizsargātu cilmes vietas nosaukumu (ACVN) un garantētu tradicionālo īpatnību (GTĪ) pārtikas kvalitātes shēmu ietvaros. To galvenie uzdevumi ir: aizsargāt produktu nosaukumus no ļaunprātīgas izmantošanas; informēt patērētājus par produktu ģeogrāfisko izcelsmi, kvalitāti, ražošanas tradīcijām; veicināt produktu ražošanas dažādību; radīt produktiem ar īpašām iezīmēm lielāku konkurētspēju tirgus apritē, salīdzinot ar līdzīga veida produktiem.

Trīs dažādi kritēriji

Lai pārtikas produktam varētu piešķirt aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norādi, tam jābūt raksturīgam tikai šim noteiktajam ģeogrāfiskajam apgabalam un vismaz vienam no produkta gatavošanas posmiem – ražošanas, pārstrādes vai sagatavošanai – jānotiek ierobežotā ģeogrāfiskajā apgabalā.

Atšķirībā no pārtikas produktiem ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādi, produktiem ar cilmes vietas aizsardzību visam procesam – no izejvielas ieguves līdz iesaiņotam galaproduktam – jānotiek tikai un vienīgi šajā konkrētajā apgabalā. Turklāt produktam jāpiemīt kvalitātei vai īpašībām, ko rada galvenokārt vai vienīgi ģeogrāfiskā vide ar tās raksturīgajiem dabas un cilvēciskajiem faktoriem.

Pasaulē ir daudz piemēru, kas spilgti raksturo īpašo, ar ģeogrāfiskajām un cilmes vietas norādēm aizsargāto pārtikas produktu, piemēram, „Parmas šķiņķis”, „Fetas siers”, „Rokforas siers” (kopā ES ir aptuveni 3000 Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un Aizsargāto cilmes vietas nosaukuma produktu).

Savukārt par produktiem ar garantētām tradicionālām īpatnībām sauc tos, kas tradicionāli lietoti šajā teritorijā un kuriem vismaz 30 gadu garumā ir apliecinājums par nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Jāteic, visā lielajā ES teritorijā to ir pavisam nedaudz – tikai ap  40 – un viens no zināmākajiem ir „Mocarellas siers”.

Reģistrācijas process

Produktu atzīšanas procedūra ir laikietilpīgs process, kas var ilgt vairāk kā gadu. Lai reģistrētu produktu kādā no pārtikas kvalitātes shēmu reģistriem ir jāizpilda nosacījumi, kas ES un Latvijas tiesību aktos. Ražotājs vai ražotāju grupa, kuri vēlas reģistrēt produktu kādā no pārtikas kvalitātes shēmām, iesniedz iesniegumu un detalizētu produkta un tā pagatavošanas, tradicionālā raksturojuma, specifisko īpašību un kvalitātes rādītāju aprakstu Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). PVD publicē produkta specifikāciju, un mēneša laikā ikviens interesents var izvērtēt šo produktu un pamatotu iebildumu gadījumā lūgt apturēt reģistrācijas procesu. Ja produkts atbilst kādai no shēmām, un pamatoti iebildumi produkta reģistrācijai nav saņemti, PVD izsniedz pagaidu sertifikātu un nosūta dokumentus izvērtēšanai Eiropas Komisijai, kas uzsāk 6 mēnešus ilgu iebildumu izvērtēšanas procedūru visas ES līmenī. Ja arī tad pamatoti iebildumi netiek saņemti, Eiropas Komisijā tiek reģistrēts produkts atbilstošajā pārtikas kvalitātes shēmā, par ko tiek pieņemta Eiropas Komisijas regula un produkts tiek iekļauts vienotā Eiropas Kopienas  reģistrā.

ES atzītās Latvijas vērtības

Lai gan iepriekš rakstītais apliecina, cik sarežģīts birokrātiskais ceļš ejams, lai kāds no produktiem pievienotos patiesi ekskluzīvām un visiem labi zināmām pavārmākslas leģendām, tomēr jāuzteic Latvijas dažādu organizāciju un atbildīgo valsts institūciju paveiktais, lai arī mūsu tradicionālie gardumi ierindotos šajos sarakstos, un par tiem uzzinātu plašāk pasaulē.

Pieci no Latvijā labi zināmiem lauku labumiem, ko paši atzīstam par unikālām vērtībām un delikatesēm, ir saņēmuši īpašo statusu, turklāt šobrīd norit Rucavas baltā sviesta atzīšanas process un atliek cerēt uz sekmīgu iznākumu, lai Latvijas labumu īpašais saraksts kļūtu garāks.

Garantētu tradicionālo īpatnību shēmā iekļautie Latvijas produkti
Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu un aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā iekļautie Latvijas produkti

Materiāla tapšanā izmantota Latvijas Zemkopības ministrijas mājaslapā publicētā informācija.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes