Elīna Šimkus – profesionāle arī virtuvē
Vērojot, cik filigrāni operdziedātāja Elīna Šimkus rīkojas ar nazi raidījuma “Garšīgi dzīvojam” studijā Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā, rodas divi jautājumi – vai viņa nav profesionāla pavāre, un kā viņai un vīram izdodas saglabāt slaido līniju.
“Katrai omei, Vestardu (pianistu, Elīnas vīru Vestardu Šimkus) satiekot, ir jautājums – kāpēc tu tik tievs,” smaida dziedātāja. “Dzīvojam svaigā gaisā mežā, veselīgi ēdam, nodarbojamies ar to, ko mīlam, un savas dienas piepildām sakarīgi. Tāpēc arī slaidi,” skaidro dziedātāja. Izrādās, Elīnai patīk un padodas gatavot, bet viņas vīrs Vestards ir gardēdis, kam sievas gatavotie ēdieni garšo.
Raidījumā Elīna gatavo divus ēdienus, ar kuriem bieži lutina Vestardu, – lazanju savā gaumē un cepeškrāsnī ceptas maizītes ar mocarellas sieru. Trešais ēdiens – zupa ir no raidījuma vadītāja gardēža Jāņa Ozola recepšu krājumiem.
Atšķirībā no klasiskās lazanjas receptes šo Elīna Šimkus ir papildinājusi ar sēnēm. “Sēnītes ir mana variācija. Tās pievienoju, cepot lazanjas pildījumam sīpolus un burkānus. Man ļoti garšo sēnes. Tagad dzīvojam blakus mežam, un sēnes ir 100 metru no mājas. Rudenī es katru dienu divas reizes dienā gāju tās lasīt. Vīrs mani nosauca par sēņu maniaku,” smejas jaunā sieviete. Mežā lasītās sēnes kā ekoloģiski tīru mantu viņa pēc iespējas cenšas atstāt sēņu mērcei, tāpēc lazanjai mēdz izmantot arī šampinjonus.
Itāļu ēdieni Šimkus ģimenē ir iecienīti, abi mūziķi daudz ceļo. Pērn ārpus Latvijas ir iznācis būt vairāk nekā dzimtenē. Gan Itālijā, gan Spānijā, gan Francijā, gan daudz kur citur jauno un talantīgo dziedātāju pēc izrādēm vai koncertiem mēdz aicināt uz restorānu. Aperitīvi, tad pamatēdiens un dažādi sieri. Daudzas ēdienu receptes ir aizgūtas no tur nogaršotā.
Kulinārās iemaņas Elīna Šimkus ir mācījusies no savas mammas, kas arī ir laba saimniece. “Reizēm, baudot manus ēdienus, viņa saka – tas ir iznācis garšīgāk nekā man. Tas ir liels kompliments,” atklāj Elīna Šimkus.
Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma ēdienu receptes atradīsiet Rīgas Centrāltirgus mājaslapā.