07 Apr 2020

Intervija ar Sanitārās uzraudzības daļas vadītāju – pieredzējušu eksperti

Nav komentāru
Sanitāro prasību ievērošana ir viens no tirgus ikdienas darba jautājumiem, šobrīd Covid-19 ārkārtas situācijā, sanitāro normu un drošības pasākumu ievērošana ir kļuvusi par prioritāti visai sabiedrībai kopumā. Par pārtikas aprites un drošības pasākumiem Rīgas Centrāltirgū lasiet intervijā ar AS “Rīgas Centrāltirgus” Sanitārās uzraudzības daļas vadītāju Mariju Piščikovu.

Pastāstiet cik ilgi Jūs jau strādājiet Rīgas Centrāltirgū?
Pirmajā septembrī būs 17 gadi.

Kas šo gadu laikā ir mainījies pārtikas aprites drošības jautājumos?
Pārtikas aprites drošības jautājumi vienmēr ir bijuši svarīgi. Ir mainījušās normatīvās prasības, ir nākušas klāt dažādas Eiropas Savienības regulas, tomēr galvenais mērķis ir palicis nemainīgs – nodrošināt pircējiem kvalitatīvu un drošu pārtiku. Gadu laikā ir mainījusies pircēju attieksme, pircēji kļūst arvien prasīgāki. Pircēju galvenais produktu izvēles kritērijs vairs nav tikai cena, tie interesējas par produktu izcelsmi, uzglabāšanu, sanitāro normu ievērošanu, kas, manuprāt, ir pozitīvi.

Kādi ir Sanitārās uzraudzības daļas galvenie ikdienas darba uzdevumi?
Galvenais Sanitārās uzraudzības daļas pienākums ir pārliecināties par tirgū piedāvāto produktu atbilstību drošības prasībām un produktu ceļu līdz tirgum, proti, pārliecināties, lai būtu izsekojama produkta izcelsme, ražotāji, izplatītāji, lai būtu ievērotas produktu uzglabāšanas prasības, lai pircējiem būtu pieejama informācija par produktu. Tirgū nonākošo produktu pavaddokumentu pārbaude, pārbaudes tirdzniecības vietās, uzglabāšanas vietās, produktu kvalitātes un vizuālā izskata pārbaude ir mūsu ikdiena. Īpaša uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku izcelsmes produktiem.
Tirgus nav pārtikas izplatīšanas uzņēmums, tirgus ir infrastruktūra pārtikas aprites uzņēmumiem – ražotājiem, vairumtirgotājiem, mazumtirgotājiem, ēdinātājiem, tāpēc mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai šī infrastruktūra būtu piemērota tirgotājiem, vienlaicīgi nodrošinot, ka tirgotāju piedāvātie produkti ir droši pircējiem.
Priekšrocība, ko tirgus sniedz pircējiem ir iespēja izvēlēties savu tirgotāju un savu produktu. Pircējam tirgū ir jābūt izvēlīgam, ir jākomunicē ar pārdevēju, ir jālūdz parādīt un izstāstīt par savu produktu, tā ir pievienotā vērtība, ko pircējs iegūst apmeklējot tirgu un, ko nav iespējams iegūt lielveikalos.

Kā ir mainījusies tirgus ikdiena sakarā ar Covid-19?
Rīgas Centrāltirgū ir ieviesta virkne dažādu drošības pasākumu. Atklātā teritorijā un paviljonos izvietotas uzlīmes un norobežojošās līnijas, kas apmeklētājiem ļauj ievērot 2 metru distanci, pie visām paviljonu ieejām un tirgošanās vietām ir izvietoti informatīvie materiāli, ir nodrošināti individuālie sejas aizsargstikli darbiniekiem un apsargiem, Centrāltirgus apsardzes darbinieki pastiprināti kontrolē cilvēku plūsmu. Pie visām paviljonu ieejām ir izvietoti roku dezinfekcijas līdzekļi, kas diemžēl regulāri tiek zagti, tāpēc pievēršam īpašu uzmanību, lai šie līdzekļi tiktu atjaunoti un būtu pieejami apmeklētājiem. Ēdināšanas uzņēmumos ir ievērota distance starp galdu izvietojumiem, tiek kontrolēts, lai pie galda nesēž vairāk kā 2 cilvēki, apmeklētāju zonā vairs nav pieejami galda piederumi un salvetes, tie tiek izdalīti konkrēti katram apmeklētājam.
Tirgotāju stendiem tiek izvietoti aizsargstikli. Pastiprināta uzmanība tiek pievērsta, lai pārdevēji ievērotu drošības pasākumus, tai skaitā, lai preču svēršana, saiņošana noteikti tiktu veikta ar cimdiem, bet skaidras naudas apmaiņa notiktu ar roku, kas nav bijusi saskarē ar pārtiku.
Regulāri tiek veikta paviljonu uzkopšana un dezinfekcija.

Vai Tavuprāt tirgus apmeklējums šajos apstākļos ir drošs?
Centrāltirgus galvenā priekšrocība ir paviljonu un teritorijas platība, kas ļauj pielāgot tirdzniecības vietu un tirgotāju izvietojumu, nodrošinot lielāku distanci, kas šobrīd tiek arī darīts. Atšķirībā no lielveikala, tirgū katram produktam ir sava vieta – gaļu var iegādāties Gaļas paviljonā, piena produktus – Gastronomijas paviljonā, tāpēc tirgū nav garu rindu, kā tas ir veikalos. Kā arī, pircējiem ir iespēja iegādāties konkrētu preci pie vairākiem pārdevējiem, tādējādi neradot lieku drūzmēšanos.
Ļoti būtiski, ka Centrāltirgus paviljoniem ir dabīgā ventilācija, kā arī pircējiem ir iespēja iepirkties arī āra teritorijā svaigā gaisā. Ievērojot visus drošības pasākumus, tirgus apmeklējums ir drošs.

Kas ir būtiskākais, ko šobrīd apmeklētājiem vajadzētu ievērot apmeklējot tirgu?
Ļoti svarīgi, lai apmeklētāji ievērotu ieviestos drošības pasākumus – dezinficētu rokas, ievērotu apzīmējumus un 2 metru distanci no pārējiem apmeklētājiem, lieki nedrūzmētos. Noteikti jānomazgā produkti, atnesot tos mājās, gadījumā, ja tiek piedāvāts nogaršot produktu, šobrīd to darīt nevajadzētu.
Mēs rūpējamies par pārtikas drošību un drošības pasākumu ieviešanu tirgus ikdienā saistībā ar Covid-19, bet tikai katrs pats ir atbildīgs par šo drošības pasākumu ievērošanu.

FacebookPinterestWhatsAppEmailPrintFriendlyDalīties
[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *