02 Feb 2016

Klāt īstais laiks diedzēšanai!

2 komentāri

Latvijas vasaras un rudeņi ir bagāti – mūs lutina saules siltums un neizmērojamā dabas velšu garšas dažādība un krāsainība. Tomēr gada vēsajos mēnešos, kad neizbēgami izjūtam saules enerģijas un vitamīnu trūkumu, lielisks veids pašsajūtas un veselības uzlabošanai ir diedzēšana.

Lai no sēklas rastos augs, dīgšanas procesā tiek aktivizēta visa sēkliņā paslēptā enerģija, tādēļ dīgstu iekļaušana uzturā ļauj atjaunot vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un enerģijas krājumus. Regulāri lietojot diedzējumus, nostiprinās imūnsistēma, tiek aktivizēta vielmaiņa, stabilizēta nervu sistēma un palielinās enerģija.

Ko var diedzēt?

Diedzēt var virkni sēklu, pākšaugu un graudu, bet jāņem vērā, ka diedzēšanai nedrīkst izmantot kodinātas sēklas un graudus.
Diedzējiet:

  • sēkliņas – lucernas, redīsu, sinepju, biešu, kressalātu, saulespuķu, rutku, brokoļu, kāpostu u.c.,
  • graudus – miežus, rudzus, kviešus, auzas, griķus,
  • pākšaugus – Ķīnas pupiņas, dzeltenos zirņus, turku jeb auna zirņus, lēcas.

Kā diedzēt?
Visvienkāršāk sēklas diedzēt īpaši tam paredzētā neglazētas keramikas traukā (piemēram, šādā). Trauks uzsūc sevī mitrumu un pakāpeniski to atdod sēkliņām, savukārt trauka pamatnē esošie caurumiņi ļauj ērti veikt sēklu skalošanu. Tomēr nebēdā, ja šāds trauks nav pieejams, Diedzēšanai var izmantot arī var izmantot parastu stikla burku.

  • Sēklas mērcē 4-12 stundas aukstā ūdenī. Pēc tam labi noskalo un notecina sietā. Jo sausākas sēklas, jo labāk – mitrākām sēklām var rasties nepatīkama garša, un tās var sākt pelēt.
  • Pēc notecināšanas sēklas ieber stikla traukā un pārsien pāri ar divkārt salocītu marli.
  • Katru dienu sēklas vairākkārt noskalo zem aukstas ūdens strūklas un rūpīgi notecina.

Kas jāņem vērā?

  • Dīgstošas sēklas nedrīkst atrasties tiešā saules gaismā un pie radiatoriem. Jāseko līdzi, lai sēklas būtu mitrumā un neiekalst.
  • Sēklas nediedzē ilgāk par septiņām dienām, dīgstus var griezt un lietot uzturā jau pēc piecām dienām. Ja dīgsti nogriezti – otrreiz sēklas nediedzē.
  • Izdiedzētas sēklas uzglabā ledusskapī – vēsā temperatūra palēnina dīgšanu un līdz ar to paildzina dīgstu uzglabāšanu.
  • Pirms lietošanas sēklas ir jāskalo.

Ja diedzēšanas jomā neesat lietpratējs, ieteicams sākt ar Ķīnas pupiņu diedzēšanu. Tām ir salīdzinoši maiga un neitrāla garša, turklāt īss dīgšanas laiks. Pēc apmēram 8 stundu mērcēšanas, tās sadīgst 2-3 dienu laikā.

Lai izdodas un labi garšo!
[augšup]
2 Responses to Klāt īstais laiks diedzēšanai!
  1. Sakiet, vai pie Jums kaut kur centrāltirgū var nopirkt kviešu graudus diedzēšanai?


[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes