Ko Elita Patmalniece darīja Centrāltirgū?
Kolorītā māksliniece Elita Patmalniece parasti Rīgas Centrāltirgū iegriežas, lai nopirktu savus iecienītos produktus, taču šoreiz viņa raidījuma vadītāja mūziķa un kulinārijas blogera Jāņa Ozola viešņa un gatavoja restorāna cienīgu maltīti.
Atšķirībā no citiem līdzīgiem raidījumiem TV3 kulinārijas raidījums ”Garšīgi dzīvojam” patiešām top Rīgas Centrāltirgū, sakņu paviljonā iekārtotā virtuvē.
Izbauda krāsas, garšas un smaržu
Pirms tikšanās pie plīts raidījuma vadītājs Ozols devies nopirkt produktus un ziedus māksliniecei. Arī Elita izmanto iespēju papriecāties par plašo Centrāltirgus piedāvājumu.
Kad nopirkti pa gabalu smaržojoši Latvijas āboli, izraudzīta zāļu tēja, gardākie korejiešu salāti un citi produkti, Jānis atgriežas sakņu paviljona stūrī, kur iekārtota raidījuma virtuve.
Savukārt Elita Patmalniece, gaidot Jāni, pagūst atklāt sev gardu, Latvijā ražotu sieru ar sierāboliņa sēklām, izpriecāties par dārzeņu krāsainību, nogaršot dažādu saimnieču gatavotus skābētos kāpostus un dzīvespriecīgi krāsainos ar bietēm vai kurkumu marinētos kāpostu salātus. Glāze skābētu kāpostu sulas esot veselīga un Rīgas Centrāltirgū ir šī lieliskā iespēja nobaudīt šo dzērienu.
Māksliniecei liek smagi strādāt
Pēc mirkļa abi raidījuma varoņi tiekas, lai sāktu gatavot maltīti. Elita naski sasmalcina sīpolus un gailenes, kuras pēc apcepšanas nokļūst zupā. Gatavojot otro ēdienu, Elitai piestā jāsagrūž melnie un baltie pipari, kā arī jūras sāls. Receptes noslēpums un šarms slēpjas tieši rupji sasmalcinātajos piparos – ar maltajiem vairs nav tas. Tomēr piparu stampāšana ir grūts darbs, un Elita Patmalniece protestē – tas nav sieviešu darbs! – un tiek pie vieglāka pienākuma – liellopu filejas izkārtošanas un apvārtīšanas sasmalcinātajās garšvielās.
Kamēr fileja cepeškrāsnī cepas, laiks sagatavot piedevas. Rīvēti rutki ar krējumu ir klasika no mūsu bērnības laikiem, korejiešu burkāni šoreiz iegādāti jau gatavi, taču īpaši gardi ir karamelizētie sīpoli, kuru maigumam un neatkārtojamajai garšai tiek izmantots Latvijas medus. “Šādi sīpoli ļoti garšo visiem, pat manai meitai,” skaidro Ozols.
Rums ābolos un ne tikai
Saldajam Banana split izmantoti banāni, kuruss arī var iegādāties Rīgas Centrāltirgū. To greznošanai gan top īpaši garda mērcīte no Skrīveru Gotiņām, saldā krējuma un izsmalcinātās garšvielas kardamona. Ēdienam pārkaisa Indijas riekstus un dzērvenes.
Ābolu laikā būtu grēks nepagatavot ceptos ābolus. Šoreiz – restorāna variantā. Pildījumā rieksti, rozīnes, rums un saldais krējums. No šā ēdiena baudīšanas jāuzmanās tiem, kas drīz sēdīsies pie auto stūres. Bet Elita Patmalniece to nedarīs, tāpēc rumu viņa nogaršot var arī gatavošanas procesā. Labs!
Raidījumu ”Garšīgi dzīvojam” skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus interneta mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā.