Krāsainā ēdienkarte jeb varavīksnes diēta
Vai zinājāt, ka augļi un dārzeņi iegūst savu krāsu pateicoties to sastāvā esošajām uzturvielām un vitamīniem. Nozīmīga šo uzturvielu daļa ir antioksidanti, piemēram, beta-karotīns, luteīns, likopēns, kā arī vitamīni A, C un E. Ne visi antioksidanti un vitamīni piešķir augļiem un dārzeņiem krāsu, bet krāsaina ēdienkarte palīdz uzņemt tos visus! Te gan jāatceras, ka veselīgi ir dabīgi krāsaini dārzeņi un augļi, nevis našķi un limonādes, kuru krāsu nosaka mākslīgi pievienotas krāsvielas.
SARKANIE augļi un dārzeņi:
- uzlabo atmiņu, plaušu darbību un locītavu veselību
- cīnās ar brīvajiem radikāļiem un aizkavē dažādu audzēju rašanos
- pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni
Sarkano pigmentu augļiem un dārzeņiem pamatā piešķir flavonoīdi – likopēns un antocianīns. Sarkanie augļi un dārzeņi bagātīgi satur A un C vitamīnu, mangānu, kā arī šķiedrvielas.
Tomāti, sarkanā paprika, ķirši, zemenes, granātāboli, redīsi, arbūzi, avenes, dzērvenes, brūklenes, bietes
DZELTENIE UN ORANŽIE augļi un dārzeņi:
- veicina veselīgu sirdsdarbību
- kavē novecošanās procesu un palīdz saglabāt labu redzi
- uzlabo ādas un matu veselību un izskatu
- kavē vēža šūnu rašanos
Oranžo krāsu augļiem piešķir beta karotīns, kas organismā veido A vitamīnu un karotenoīdi. Oranžie dārzeņi parasti satur vairāk A vitamīna, bet dzeltenajos ir augstāka C vitamīna koncentrācija. Ar tiem uzņemsi arī kāliju un šķiedrvielas.
Burkāni, ķirbji, dzeltenā un oranžā paprika, citroni, apelsīni, lācenes, apelsīni
ZILIE UN VIOLETIE augļi un dārzeņi:
- kavē vēža šūnu rašanos
- uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību
- kavē organisma novecošanās pazīmes, stiprina sirds veselību
Zilo un violeto toni, līdzīgi kā sarkano – dārzeņiem un augļiem piešķir spēcīgais antioksidants – antocianīns. Šie dārzeņi satur arī virkni citu antioksidantu. Bez tam tajos ir vērtīgas šķiedrvielas, C un K vitamīns, kā arī mangāns.
Mellenes, kazenes, tumšās vīnogas, baklažāni, plūmes, upenes, aronijas, sarkanie kāposti
ZAĻIE dārzeņi un augļi:
- palīdz samazināt asinsspiedienu, kavē sirds un asinsvadu slimības
- stiprina imunitāti
- uzlabo ādas veselību un izskatu
- stiprina kaulus un zobus
- veicina gremošanas sistēmas darbību
Zaļie augļi un dārzeņi satur hlorofilu, kas novērš šūnu bojājumus. Tie satur vitamīnu C, vairākus B grupas vitamīnus, vitamīnu K un antioksidantus. Tie ir arī lielisks kalcija, kālija, dzelzs un šķiedrvielu avots.
Spināti, kāposti, salāti, brokoļi, garšaugi, Briseles kāposti, kivi, zaļie lociņi, kabači, gurķi, avokado
BALTIE UN DZELTENBRŪNIE augļi un dārzeņi:
- aktivizē organisma dabīgās aizsargspējas
- stiprina imunitāti un noturību pret infekcijām
- palīdz saglabāt hormonu līdzsvaru un zemu holesterīna līmeni
Kaut arī baltajos un dzeltenbrūnajos dārzeņos ir maz pigmenta, tiem piemīt spēcīgas pretiekaisuma un pretvīrusu īpašības. Baltie augļi un dārzeņi satur daudz C, K un B9 vitamīna. Tie ir arī bagātīgs šķiedrvielu un flavonoīdu avots.
Ķīnas kāposts, ziedkāposti, baltie sīpoli, ķiploki, šampinjoni, ingvers
Visus nepieciešamos produktus savai krāsainajai ēdienkartei atradīsiet Rīgas Centrāltirgū!