Mazliet asumiņa!?
Lai arī mūsu platuma grādos ar čili aizraujas vien retais, tomēr nebūsim tik noraidoši, jo katram noteikti ir savas lietas, kas piedod ēdienam vēlamo asumiņu, piemēram, mārrutki vai sinepes. Daži no tiem stipruma ziņā var pat mēroties ar dažu labu ārvalstīs iecienītu garšaugu. Rīgas Centrāltirgus klāsts garšu kārpiņu kutināšanai ir gana plašs – te patiešām ikviens atradīs sev piemērotāko!
Sinepes
Sinepes popularitāti iemantojušas tieši Francijā, atklājot vienkāršo veidu, kā tās izaudzēt un daudzveidīgās pagatavošanas iespējas. Sinepes gatavo no sēklām. Izmanto melnās, brūnās un baltās sinepes. Visasākās ir melnās, daudz maigākas un saldas – baltās. Sakņu paviljonā var nopirkt dažādu veidu pašgatavotas sinepes, kuras ir diezgan asas. Šefpavārs Havjers Garsija savulaik intervijā “Centrāltirgus Vēstīm” teica: “Pagaršoju mazu karotīti sinepju, un nodomāju: „Kas tas par vājprātu! Es ēdu čili, tas ir ass, bet šis ir kā ar cirvi pa galvu.” Un tas ir neparasti un interesanti!”
Der atcerēties: augstā temperatūrā sinepju asums pazūd un paliek tikai garša.
Mārrutki
Mārrutku dzimtene ir Dienvidaustrumu Eiropa. Pārtikā lieto garšauga sakni, kuru tradicionālās ēdienu piedevas gatavošanai ieteicams ievākt rudenī vai pavasarī. Mārrutki satur spēcīgus fitoncīdus, kas intensīvi izdalās, tos smalcinot, tāpēc to pagatavošana nav viegls darbs. Toties ēteriskās eļļas uz organismu iedarbojas ārstnieciski.
Mārrutkus pagatavo, sasmalcinot un pievienojot sāli, cukuru un kādu konservantu – etiķi, citronskābi vai citrona sulu. Centrāltirgū var atrast arī unikālas receptes, piemēram, mārrutkus ar cidoniju sulu, nopērkami arī svaigi mārrutku sakneņi.
Der atcerēties: tiem, kam mārrutki garšo, bet šķiet par stipru, ieteicams tos samaisīt ar krējumu, tad garša būs daudz maigāka.
Čili
Čili ir cēlies Dienvidamerikā, no kurienes iekarojis visu pasauli. Čili, to prasmīgi lietojot, paspilgtina ēdiena garšu nianses un stiprina veselību. Pirmā asociācija ir asums. Kapsaicīns ir vērtīgā un īpašā viela piparos, tas arī asuma avots. Pagājušā gadsimta sākumā, pateicoties amerikāņu farmaceita V.L. Skovila izstrādātajai skalai, ieviesta asuma mērvienība – skovils. Vismaigākajam čili asums mērāms ar 0, bet par visasāko uzskata Habanero čili ar 300 000 skoviliem. Čili ir organismu sildoša iedarbība, tā lietošana veicina asinsriti. Pateicoties augstam dažādu vitamīnu un kalcija saturam, čili stiprina visu organismu, tam ir anstiseptiskas īpašības. Centrāltirgū čili piedāvājums ir ļoti plašs – to var iegādāties gan svaigā, gan kaltētā veidā, gan arī dažādās mērcēs.
Der atcerēties: 80% kapsaicīna ir sēklās un membrānā (baltajās daļās čili iekšpusē). Ja vēlies maigāku, atbrīvojies tām!
Adžika
Adžika ir asa mērce, ko izmanto galvenokārt Gruzijas, Kaukāza, Aizkaukāza un Abhāzijas virtuvēs. Tās sastāvs dažādās valstīs tiek papildināts ar dažādām sastāvdaļām, kā arī mērces asums tiek pielāgots vietējās garšas īpatnībām. Tradicionālās adžikas sastāvā ir asie pipari, ķiploki, koriandrs, dilles, sāls, pipari un etiķis.
Der atcerēties: Latvijā nopērkamās mērces ar nosaukumu “adžika” bieži vien ir tuvākas vai tālākas variācijas par oriģinālo adžikas recepti.
Ingvers
Par ingvera dzimteni uzskata Ķīnu un tā lietošanai ir vismaz 3000 gadu sena vēsture, galvenokārt, pateicoties tā ārstnieciskajām īpašībām. Ingverā ir daudz ēterisko eļļu, kuras visvairāk ir tieši svaigā saknenī. Svaigs ingvers ir daudz maigāks kā kaltēts, taču vismazāk aromāta un asuma ir maltā ingverā.
Lai gan ierasta ir ingvera tējas gatavošana un tā lietošana konditorejas izstrādājumos, ingvers interesantas garšas nianses piedod arī zivju un gaļas ēdieniem, kā arī dažādām marinādēm.
Der atcerēties: termiski apstrādājot, ingvers pakāpeniski zaudē savu aromātu, bet šķidrums kļūst asāks.
Čili vai mērces ar čili, sinepes, mārrutki, ingvers vai svaigs ķiploks… tās visas ir ne tikai aromātiskas piedevas, bet arī piedod ēdieniem oriģinālu garšu un ir ļoti noderīgas tavai veselībai!
Būtiski zināt, ka uz veselu organismu, lietojot saprātīgos daudzumos, minētās asās piedevas iedarbojas labvēlīgi, lieka piesardzība lietošanā nenāk par ļaunu vien tad, ja konstatētas kādas veselības problēmas.