Miķeļdienas galdam
29.septembrī svin ne tikai Starptautisko kafijas dienu, bet arī Miķeļus jeb Miķeļdienu, kas ir latviešu rudens saulgrieži un gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki. Miķeļos uz galda noteikti ir jābūt gaļai, skābētiem kāpostiem, plāceņiem un mājās brūvētam alum. Paskatīsimies, ko svētku galdam var sarūpēt no Rīgas Centrāltirgū pieejamajiem produktiem.
Miķeļdienā parasti tika kauts gailis, auns, āzis vai sivēns, kas šajā dienā tika īpaši barots un saukts par Miķelīti.
Centrāltirgus Gaļas paviljonā gailis maksā 6 EUR/kg.
Svētku mielasts neiztika arī bez saimnieces ceptā maizes klaipa, kas tika gatavots no trejām labībām un bija domāts labības lauku dieviņam – Jumim.
Mājās cepts maizes klaips atrodams Piena paviljonā, kur tas maksā aptuveni 1-2 EUR par gabalu.
Jāpiemin, ka pats Miķelis latvju dainās tiek pieminēts kā alus devējs, tāpēc alus ir neatņemama svinību mielasta sastāvdaļa.
Sakņu paviljonā, tirdzniecības stendā “Labietis” alus pudele izmaksās no 2 līdz 3.50 EUR.
Neskatoties uz to, ka Miķeļos nereti kāpostus vēl nenovāca, vai, ja novāca, tie bijuši cieti un sūri, svētku mielasta galdā tika pasniegti skābēti kāposti.
Sakņu paviljonā pieejami dažāda veida skābēti kāposti. Viens kilograms skābo kāpostu maksā sākot no 1.20 EUR.