20 Jūn 2019

Našķoties kopā ar Zani Ozoliņu

Nav komentāru

Sociālo tīklu lietotāji noteikti ir pamanījuši brīnišķīgās Zanes Ozoliņas jeb @naskotieszane profilu gan Instagram, gan Facebook, kurā nereti tiek atspoguļota meitenes ikdiena un Rīgas Centrāltirgus apmeklējumi. Zanei ir gandrīz 19 tūkstoši sekotāju Instagram un 9 tūkstoši sekotāju Facebook. Viņai ir arī savs blogs ar receptēm un pārsteidzoši skaistām ēdienu fotogrāfijām, uz kurām paskatoties vien, jau garšas kārpiņas sāk gavilēt!

Pastāsti, kā sākās tavs kulinārijas ceļš internetā!

Darbošanās blogā aizsākās pirms trim gadiem – sākumā tajā pierakstīju receptes, ar kurām visbiežāk bija lūguši padalīties mani draugi (tā arī visas receptes rakstīju – lai visiem izdotos pagatavot iecerēto). Tā saturu nebija plānots nodot lielas auditorijas apskatei. Neilgā laika posmā mājaslapas statistika rādīja, ka draugu pulks nemaz nav tik mazs un manas receptes sākuši gatavot pavisam sveši cilvēki ne tikai Cēsīs, Rēzeknē, Daugavpilī, Rīgā un Engurē, bet arī Parīzē, Kairā, Dublinā, Londonā un citās pasaules vietās.

Kā tu izvēlies receptes, par kurām stāstīt?

Receptes parasti uzrodas pašas no sevis – ir kādi svētki vai notikumi, kam kaut ko gatavoju, sezonālie produkti, ko izdomāju pagatavot, vienkāršas ikdienas maltītes vai ledusskapī aizkavējies kāds produkts, kam derīguma termiņš iet uz beigām un tas jāsteidz kaut kā izmantot. Tad idejas rodas pašas no sevis.

Kāda ir tava “firmas recepte”?

Tādas vienas firmas receptes, šķiet, nav, bet varu teikt, ka rabarberu rausis ar zemenēm un svaigo sieru ir īstākais “superhīts”.

Bieži vien tavos sociālajos tīklos redzam bildes no iepirkšanās Rīgas Centrāltirgū. Ko tu visbiežāk pērc tirgū? Vai tev ir savas pastāvīgās iepirkšanās vietas un pārdevēji, pie kuriem iegriezies visbiežāk?

Tirgū visbiežāk iegādājos gaļu, kaulus zupas buljonam, svaigus subproduktus savam sunim, augļus, dārzeņus un ogas un, protams, ziedus un piena produktus (šķiet, ka tikko nosaucu gandrīz visu, ko var iegādāties Centrāltirgū). Ir savas tantes, pie kurām gandrīz vienmēr paviesojos, bet bieži vien arī izvēlos produktus,  tos ieraugot jau pa gabalu un dodoties turp, neatkarīgi no tā, vai  tas tirgotājs ir zināms vai nē.

Processed with VSCO with e1 preset

Iesaki, lūdzu, kā pareizi izvēlēties labākos un svaigākos produktus gardajiem ēdieniem?

Ar draugu vienmēr smejamies, ka vissvaigākie produkti ir tajā stendā, pie kura stāv visgarākā rinda, taču nereti par to ir parūpējies pārdevējs ar zemāko cenu. Vienmēr izmantoju izdevību visu pagaršot, pasmaržot un pataustīt. Zivis gan neaptaustu, bet aplūkoju un apošņāju gan. Tikai tā iespējams noteikt, vai attiecīgie produkti ir svaigi un tieši tādi, kā vēlos.

Nosauc 5 savus favorītproduktus vasaras sezonai, kurus var iegādāties Rīgas Centrāltirgū!

Centrāltirgū visas vasarasgarumā iegādājos garšaugu un puķu stādus un vienaldzīgi nevaru paiet garām zaļajiem salātiem. Lai arī tas varētu likties mazliet dīvaini, bet par neiztrūkstošu vasaras sezonas sastāvdaļu uzskatu šašliku, un gaļa tā pagatavošanai obligāti jāpērk tikai un vienīgi Centrāltirgū. Vasarā no tirgus neiziešu, neiegādājusies vismaz kilogramu sulīgu zemeņu un diļļu čupiņu.

Processed with VSCO with e1 preset

Tuvojas Līgo svētki. Pastāsti, kā izskatīsies tavs vasaras saulgriežu galds!

Līgo svētkos vienmēr gatavoju ķimeņu sieru, visbiežāk arī rabarberu vai biezpiena plātsmaizes, taču par pārējo atļauju uztraukties citiem. Par gaļas marinēšanu un gatavošanu vienmēr atbildību uzņemas kungi.

Vai tu padalīsies ar kādu savu recepti vasaras sezonai?

RECEPTE

Lai pagatavotu rabarberu un zemeņu rausi 26 x 17 cm lielā cepamformā, nepieciešams:
200 g rabarberu
300 g zemeņu
240 ml piena
200 g kviešu miltu
180 g cukura + kāda ēdamkarote cukura rabarberu apkaisīšanai pirms         gatavošanas
70 g sviesta
2 olas
šķipsniņa sāls
10 g cepamā pulvera
vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
120 g mascarpone krēmsiera
+ pūdercukurs vai saldējums pasniegšanai

Pagatavošana:
1. Rabarberu kātus noskalo un sagriež mazākos gabaliņos, apber ar ēdamkaroti cukura un atstāj 20 – 30 minūtes bļodā, līdz izdalījusies sula.
2. Cepeškrāsni uzsilda  līdz 180°C, tajā uz brīdi ieliek kūkas cepamformu, līdz tā pilnībā sakarsusi, tad izņem no krāsns un tajā ieliek sviestu un atstāj pannā, līdz tas izkusis.
3. Bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri, šķipsniņu sāls, tad pievieno pienu, olas un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu un sastāvdaļas samaisa viendabīgā mīklā.
4. Mīklu pārlej pāri izkausētajam sviestam, tad visu pārber ar gabaliņos sagrieztām zemenēm un rabarberu gabaliņiem bez liekās sulas, tad ar tējkaroti virspusē saliek krēmsiera piciņas.
5. Tas arī viss. Pannu liek jau iepriekš uzkarsētajā cepeškrāsnī un rausi gatavo 50 – 55 minūtes, vai līdz virspuse vienmērīgi apbrūnējusi un kūka glīti pacēlusies.
6. Gatavu rabarberu un zemeņu rausi izņem no cepeškrāsns, apber ar pūdercukuru un pasniedz vēl siltu vai atdzesētu.

chevron-right chevron-left

 

FacebookPinterestWhatsAppEmailPrintFriendlyDalīties
[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *