13 Okt 2013

Neimane padara veselīgākas kulinārā šova receptes

5 komentāri

Ēst gatavošana ar populāro dietologi un Stradiņa universitātes pasniedzēju Lolitu Neimani gardēdim un kulinārijas raidījuma vadītājam Jānim Ozolam izvērtās visai interesanta.

Iecerētos ēdienus raidījumā izdevās pagatavot ar mazāku sāls cukura un tauku daudzumu, jo dietoloģe ieteica savas korekcijas. Ēdiena garša no tā nezaudēja, un bija gandarījums, ka maltīte izdevusies patiešām veselīga.

Piebremzē ar sāli un cukuru
Kad Jānis Ozols gatavojās dāsni pārkaisīt foreli un dārzeņus ar sāli, stāstot, cik pārāks par parasto sāli ir jūras sāls un ka tas satur gan kāliju, gan magniju un vēl daudz ko citu, Neimane klusi piebilda, ka – arī daudz nātrija. Savukārt par ļoti veselīgo, pirmā spieduma olīveļļu dietoloģe atgādināja, ka kaloriju daudzums eļļā no tā nesamazinās un to ir būtiski atcerēties tiem, kas ikdienā rēķina līdzi uzņemtajām kalorijām.

Vai tiešām biešu marinādei vēl papildus jāpievieno cukurs, ja bietes tāpat to satur un ir saldas, vai salātiem jāpievieno sāls, ja tiem pievienos sāļu kazas sieru? Izrādās, garšo lieliski arī bez papildu sāls un cukura.

Rūpīgi nosusina eļļu
Kad pēc receptes eļļā bija jāvāra lazdu rieksti, dietoloģe jau sāka bažīties, ko teiks viņas studenti, kam lekcijās viņa māca kaut ko citu. Arī saulespuķu eļļas bundžu dietoloģe nolika tālāk, bet riekstus pēc vārīšanas eļļā rūpīgi susināja ar papīra dvieli.

Savukārt foreles recepte viņai bija ļoti pa prātam, sevišķi sablenderēto zaļumu kažociņš. Garšaugi ar ķiploku un citronu zivij piešķir īpašu garšu, un nav vajadzīgs lieki mānīt mēles garšas kārpiņas ar sāli. Īpašu garšas niansi zivij piešķīra bumbieri – tos pat varētu likt vairāk.

“Kāpēc bumbieri? Tikpat labi var jautāt, kāpēc diriģents vada kulinārijas raidījumu, turklāt Centrāltirgū,” receptes variācijas skaidroja Ozols.

Rudens ēdelība ved pie dietologa
Izmantojot gadījumu, Ozols apjautājās dietoloģei par savu figūru un prognozēm, savukārt viņa – par Ozola vecāku ķermeņa aprisēm. ”No gēniem neizbēgsi, taču ir iespēja ar veselīgu dzīvesveidu daudz ko ietekmēt,” skaidro Neimane. Arī par atļaušanos sev vēsajā gadalaikā uzaudzēt tauku kažociņu Neimane pasmaida. ”Ja būtu ļauna, tad teiktu, ka tas ir normāli, bet pavasarī nāciet pie manis.” Lai arī daudziem cilvēkiem rudenī pastiprinās ēdelīgums, tomēr ievērot veselīga uztura un dzīves paradumus nepieciešams visu gadu.

Dietoloģe savos gados var lepoties ar apskaužamu figūru, ir zinoša un prasmīga kulināre, kas spēj savienot ēdiena veselīgumu ar garšu. Tomēr no kārumiem neatsakās – nākot uz raidījuma ierakstu, Neimane ļāvās nostalģijai un iegādājās dažādu šķirņu halvas, ko baudīt, dodoties ciemos.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma ēdienu receptes publicējam Rīgas Centrāltirgus mājaslapā

[augšup]
5 Responses to Neimane padara veselīgākas kulinārā šova receptes
  1. Paviljoni sākotnēji kalpojuši par gaisakuģu – cepelīnu – angāriem.

  2. Tagadējie tirgus angāri sākotnēji bija paredzēti kā vācu armijas cepelīnu angāri.

  3. igorins2188@inbox.lv 14.10.2013 at 12:46 Atbildēt

    angari pirma pasaules kara laika bija paredzeti cepelinu remontiem!!!

  4. Sākotnēji angāri tika paredzēti, kā vācu armijas gaisa kuģu – cepelīnu – angāri.

    • Ēkas, kuras šodien kalpo par tirgus paviljoniem, un kļuvušas par neatņemamu Rīgas unikālo vaibstu, sākotnēji celtas Kurzemē, Vaiņodē kā vācu armijas gaisa kuģu – cepelīnu – angāri.


[augšup]

Komentēt šo Cancel reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes