20 Jan 2016

Neparastais kāposts – kolrābis!

1 komentārs

Kaut arī kolrābji pēc izskata vairāk līdzinās kāļiem, tie patiesībā ir radniecīgi kāpostiem. Tomēr līdz savu sugas brāļu – kāpostu un puķkāpostu – popularitātei virtuvē tiem vēl kāds ceļš ejams. Iedziļinoties informācijā par kolrābju uzturvērtību un plašajām pagatavošanas iespējām ir skaidrs – tos noteikti vērts iekļaut gan bērnu, gan pieaugušo ēdienkartē!

Raksturojums

Kolrābji radīti mākslīgi – selekcijas ceļā. Ēdamā daļa ir stublāja resnākā daļa – bumbulis. To krāsa var būt gaiši zaļa vai violeta. Tekstūras ziņā kolrābji līdzinās brokoļa stublājam vai kāposta kacenam, arī garša ir līdzīga, tomēr ievērojami maigāka un saldāka. Īpaši jaunie kolrābji ir tikpat kraukšķīgi un sulīgi kā āboli, tiesa ne tik saldi.

Audzēšana

Kolrābji labi aug mitrās, kultivētās, neitralizētās kūdras augsnēs. Tā kā kolrābji stipri cieš no sakņu kroplības, tos nedrīkst audzēt skābās augsnēs, piemēram, uzreiz pēc kāpostiem. Pirmās agrās ražas ieguvei tos audzē no dēstiem. Dēstus izstāda maija sākumā. Izstādīšanai vēlākos termiņos, dēstus audzē laukā dobēs. Dēsti izaug aptuveni 30-35 dienu laikā. Lai ražu, piemēram, iegūtu augustā – sēklas sēj jūlija sākumā tieši audzēšanas vietā. Kolrābjus var audzēt pēc agrīnajiem kartupeļiem vai salātiem. Kolrābjus var stādīt 25 cm vienu no otra. Augšanas laikā tie ir bagātīgi jālaista. Kolrābjus nav vēlams audzēt pārlieku lielus, jo tad tie kļūst kokaini un zaudē sulīgumu.

Uzturvērtība

Pēc uzturvērtības šie dārzeņi pielīdzināmi ziedkāpostiem. Kolrābji ir bagāti ar olbaltumvielām, bet satur maz kaloriju (100 grami kolrābja satur tikai 20 kcal), tādēļ tos droši var iekļaut diētas sastāvā. Viena no vērtīgākajām kolrābju īpašībām ir C vitamīna daudzums, kas pārspēj pat citrusaugļus. Turklāt šī dārzeņa sastāvā ir arī PP un B grupas vitamīni. No minerālvielām kolrābjos visvairāk ir kālija un fosfora, tie satur arī kobaltu, dzelzi un magniju.

Padomi virtuvēRCT_031013_011

Kolrābji ir sulīgi, tiem raksturīga nedaudz kraukšķīga tekstūra un maiga, saldena garša, kas ļoti labi garšos kombinācijā ar zivi, sautētiem dārzeņiem un citiem ēdieniem. Kolrābjus uzturā var lietot gan svaigā veidā, gan arī vārītus, sutinātus un konservētus. Tomēr vislabāk savas garšas īpašības un uzturvērtību tie saglabās sautējot.

Kolrābju šķēlītes ieteicams dot mazuļiem ar augošiem zobiņiem – sastāvā esošās minerālvielas veicinās veselīgu zobu attīstību, bet dārzeņa košļāšana atvieglos zobiņu “izšķilšanos”.

Iegādājoties kolrābi, nebūtu jāpievērš uzmanība tā krāsai, jo gan sarkanie, gan zaļie kolrābji garšas ziņā neatšķiras.

Gatavojot kolrābi ēdieniem, tam līdz pamatnei jānogriež laksti, jānogriež abi gali un jānomizo gluži tāpat kā, piemēram, ābolu vai kartupeli. Tad kolrābi pēc ieskatiem var sagriezt šķēlēs vai gabalos.

PIKANTIE KOLRĀBJU SALĀTI

Nepieciešams:
  • 1 neliels kolrābis
  • 2 vidēji burkāni
  • 1 neliels zaļš ābols
  • 2 tējkarotes olīveļļas
  • 2 tējkarotes citrona sulas
  • 1 tējkarote medus
  • 1 ēdamkarote sakapātu pētersīļu
  • sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:

Kolrābi un burkānus nomizo, ābolam izņem serdi. Visu sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Pagatavo mērci, sajaucot visas sastāvdaļas, līdz mazliet sabiezē. Salātus atstāj ievilkties uz 10 minūtēm un tad pasniedz.

KOLRĀBJU SALĀTI AR ĶIRBI

Nepieciešams:
  • 1 kolrābis
  • 2 āboli
  • 140 g ķirbja
  • 125 g kefīra
  • sāls pēc garšas
Pagatavošana

Kolrābi un burkānus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Āboliem izņem serdi; sagriež stienīšos. Sastāvdaļas sajauc, pārkaisa ar sāli un pārlej ar kefīru.

KOLRĀBJU MĒRCE

Nepieciešams:
  • 2 kolrābji
  • 100 g ūdens
  • 0,5 l 35% saldā krējuma
  • 100 g siera „Brinza”
  • šķipsniņa piparu
  • šķipsniņa kaltētas raudenes
  • sāls pēc garšas
Pagatavošana:

Nomizotus, nomazgātus kolrābjus sagriež mazos kubiņos un vieglā sālsūdenī vāra gandrīz mīkstus. Uzkarsētā krējumā ieber sīki sagrieztu sieru un maisa, līdz mērce kļuvusi viendabīga. Tad pievieno sāli, piparus un raudeni. Sagatavotajā mērcē iemaisa kolrābju kubiņus. Mērci pasniedz ar dažādos veidos gatavotu vistas, liellopa vai cūkgaļu.

[augšup]
One Response to Neparastais kāposts – kolrābis!
  1. Kolrābī nav daudz olbaltumvielu – tikai 1,7g uz 100g.


[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes