21 Apr 2016

Padomi vitamīnu dārziņa veidošanā

Nav komentāru

Dabīgā, daudzveidīgā un sabalansētā ēdienkartē ir viss laba pašsajūtai nepieciešamais. Tomēr nav noslēpums, ka pēc ziemas, kuras laikā saules gaismas un vitamīniem bagātu augļu ir pietrūcis, ir vērts padomāt par organisma stiprināšanu. Viens no labākajiem un turklāt dabīgiem veidiem ir izmantot sēklu un dīgstu spēku. Ar diedzētām sēklām var rīkoties divējādi – diedzētās sēklas lietot kopā ar izdīgušo asniņu vai audzēt lielākus dīgstus, ko nogriež, un uzturā lieto bez pašas sēkliņas.

1.

variants – diedzēšana:

  • iegādājies ķīmiski neapstrādātas sēklas, pākšaugus vai graudus, piemēram, lucernas, saulespuķu vai redīsu sēklas, lēcas, zirņus, Ķīnas pupiņas, miežus vai kviešus;
  • sēkliņas noskalo un atkarībā no veida mērcē ūdenī – mazākās sēklas apmēram 5 stundas, lielākās līdz 10 stundām, graudus 24-48 stundas bet pākšaugus apmēram 36 stundas;
  • liec diedzēties – visērtāk to darīt īpaši diedzēšanai veidotā neglazētā keramikas traukā, bet derēs arī jebkurš cits trauciņš, ko pārklāj ar vairākās kārtās pārlocītu marli, lai uzturētu mitrumu un temperatūru;
  • sēkliņas ik dienu noskalo, lai tās nesasmaktu, bet lieko ūdeni notecini, lai tās nebūtu pārāk mitras un nesāktu bojāties;
  • asni parādās 3-7 dienās. Sēklu uzturvērtība ir augstākā, kamēr nav sadīgušas saknes.

2.

variants – dīgstu jeb mikrosalātu audzēšana:

  • iegādājies ķīmiski neapstrādātas sēklas, pākšaugus vai graudus, piemēram, lucernas, saulespuķu vai redīsu sēklas, lēcas, zirņus, Ķīnas pupiņas, miežus vai kviešus;
  • iegādājies augsni. Svarīgi, lai tā nebūtu mēslota ar sliktām minerālvielām, jo tās augšanas procesā uzņems arī sēklas;
  • izvēlies lēzenu trauku, ieber augsni, maigi ar plaukstām pieblietē;
  • kaisi uz augsnes izvēlētās sēklas, starp tām nav nepieciešams atstāt brīvu vietu, kā arī nav nepieciešams pārklāt ar augsni (izņemot zirņus);
  • dāsni aplaisti sēkliņas, tomēr nepārspīlē – tām nav jāpeld. Lai sēkliņas ātrāk sadīgtu, trauku vēlams pārklāt ar mitru audumu vai pārtikas plēvi (tajā jāsadur caurumiņi, lai varētu cirkulēt gaiss un mitrums);
  • diedzējamo trauku novieto gaišā vietā, piemēram, uz palodzes un divas reizes dienā apsmidzini ar nelielu ūdens daudzumu;
  • kad dīgsti sasnieguši 5-7 cm garumu, tos nogriez un ēd bez pašas sēklas.

 

Gan dīgstus, gan diedzētās sēklas vislabāk lietot termiski neapstrādātus, piemēram, salātos vai kokteiļos. Tos var pievienot arī zupai, putrai, jogurtam, muslim vai svaigi spiestai sulai. Dīgsti ir ļoti skaisti un tos var izmantot arī ēdienu dekorēšanai – pāris sulīgi zaļu dīgstu un ikdienišķās brokastu maizītes pārtaps acij tīkamā uzkodā.

Veseli ēduši!
[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes