06 Jūn 2017

Rīgas Centrāltirgus iesaka: nedēļas top 5 produkti, kurus iegādāties tirgū

Nav komentāru

Ir pienākusi otrā jūnija nedēļa un mēs turpinām ar mūsu top 5 nedēļas ieteikumiem, ko iegādāties Rīgas Centrāltirgū. Šoreiz mēs sniegsim ieskatu Latvijas tirgotāju produktos, kuri ir nākuši no mūsu pašu zemnieku saimniecībām.

Lakši. Tautas valodā saukts arī par Latvijas ķiploku. Tam ir maiga, patīkama garša, uzturā to lieto sākot no maija līdz jūnija vidum. Laksis aug ēnainos un mitros mežos, tas ir sīpolu dzimtes lakstaugs, kuram parasti ir divas līdz trīs garenas lapas, kas zied baltiem ziediem. Lakšus visbiežāk pievieno sviestam vai kefīram, bet plaši lieto arī salātos un dažāda veida mērcēs vai pesto. Tā kā laksis ir aizsargājams augs, to nevar plūkt un griezt savvaļā, tāpēc aicinām jūs uz Rīgas Centrāltirgu, kur varēsiet šo vērtīgo augu iegādāties no tirgotājiem, kuri to audzē speciāli pārdošanai.
RCT_laksi

Kinza. Čemurziežu dzimtas augs, kas tiek audzēts kā garšaugs. Tās sastāvā ir A un C vitamīni, kā arī kalcijs un dzelzs. Kinzas lapas ir bagātas ar rutīnu, karotīnu un askorbīnskābi. Parasti tās pievieno salātiem, zupām kā arī dažādām mērcītēm, vēlams kinzu pievienot ēdiena gatavošanas beigās, jo to garša ir diezgan rūgtena. Mājas apstākļos svaigu kinzu var uzglabāt ledusskapī līdz pat vienai nedēļai. Kinza attīra gaisu, tāpēc ir vērts to audzēt arī mājās.

Dzeltenie tomāti. Tomātu izcelsmes vieta ir Latīņamerika. Tas ir nakteņu dzimtas augs, kurš ir bagāts ar tādiem vitamīniem kā D, C un A, tas satur arī kalciju, jodu, magniju un dzelzi. Pirmie dzeltenie tomāti parādījās Itālijā. Uzturā tos lieto visdažādākajos veidos. Nogatavojušies tomāti satur laimes hormonu (sepronīnu). Laimes hormons cilvēkam sniedz enerģiju un labsajūtu. Tieši šobrīd Centrāltirgū ir iespējams iegādāties pirmos dzeltenos tomātus, kas ir nākuši no mūsu pašu tirgotājiem Iecavas pagastā.
RCT_tomati

Maurloki. Daudzgadīgs amariļļu dzimtas sīpolaugs. Tie ir mazi, iegareni sīpoli ar šauriem, cauruļveida lokiem, kas veido puduri. Maurloku ēdamā daļa ir lapas, tā sēklas ir melnas, pussfēriskas ar rievotu virsmu. Maurloki ir vērtīgs C vitamīna un karotīna avots. Šos garšaugus var lietot it visur, piemēram, ar tiem var pārkaisīt salātus, omleti, sierus, lasi un visus citus pavasara un vasaras ēdienus.

Piparmētra. Kultivēts ārstniecības augs, kas kopš seniem laikiem ir pazīstams visā pasaulē. To izmanto medicīnā un farmācijā, kā arī mūsdienās dažādos ēdienos, parfimērijā un rūpniecībā, jo 50% no piparmētras satur ēterisko eļļu – mentolu. Piparmētrās ir A, D, B12 un C vitamīni. Tāpat piparmētras samazina vēdera spazmas, to lieto arī galvas sāpju un stresa mazināšanai.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *