30 Mai 2017

Rīgas Centrāltirgus iesaka: Top 5 produkti šonedēļ

Nav komentāru

Šonedēļ sagaidīsim pirmo vasaras mēnesi – jūniju! Tirgus dzīves ritms uzņem apgriezienus un kļūst aizvien raibāks, straujāks un plašāks. Tirgus apmeklētājus, ierodoties pēc kārotajiem produktiem, pārsteidz plašais piedāvājums un produktu klāsts, tāpēc, tāpat kā iepriekšējā nedēļā, izvirzām 5 produktus, kuri ir ļoti pieprasīti un pašlaik pieejami labā kvalitātē.

Zemenes. Šīs aromātiskās ogas garša un smarža neatstāj vienaldzīgu nevienu tirgus apmeklētāju. Tās sastāvā ir vērtīgais kālijs, magnijs un kalcijs. Tāpat zemenes ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir samazināts dzelzs līmenis. Oga ir bagāta ar A, B un D vitamīniem, kas palielina enerģiju, turklāt, tieši zemene ir tā oga, kas ir piemērota tiem, kas seko līdzi produkta uzturvērtībai un kalorijām, jo 100g ir tikai  32kcal. Pašlaik Centrāltirgū ir pieejamas zemenes no Grieķijas, Spānijas, Nīderlandes, Polijas un pirmās Latvijas zemenes, bet ar nepacietību gaidām, kad vairumā tiks sākta pašmāju sarkano ogu tirdzniecība.

RCT_zemenes

Sparģeļi. Šo dārzeņu vēsturiskā mājvieta ir Dienvidamerika, Āzija un Dienvidāfrika. Sparģeļiem ir aptuveni 300 sugas, bet mājas apstākļos audzē tikai dažas. Tikai dažas sparģeļu sugas ir ēdamas, bet pārējās tiek izmantotas dekorēšanas nolūkos. Pašlaik ir sparģeļu sezona un tie pārsvarā tiek ievesti no Itālijas un Nīderlandes. Sparģeļi satur K vitamīnu, kas ir ļoti nepieciešams mūsu zobiem un kauliem. No šiem augiem tiek ēsti bālie dzinumi, kas vēl nav iznākuši augsnes virspusē vai arī zaļie sparģeļi, kas ir 15-20cm gari dzinumi. Dzinumus atrok un nogriež virs sakņu kakliņa. Sparģeļus var ēst visdažādākajos veidos – gan konservētus, gan svaigus, gan vārītus vai vārītus-ceptus. Lieliski papildinās salātus un piešķirs garšas nianses zupām.

Vasaras kabači. Kabači pieder ķirbju dzimtei un vēsturiski tie ir cēlušies Meksikā. Kabači satur tādus vērtīgus vitamīnus kā C, B2 un PP, kā arī neizpaliek bez ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Kabači ir ļoti vērtīgs dārzenis it īpaši cilvēkiem ar diabētu, cilvēkiem, kuriem ir liekais svars, kā arī gremošanas sistēmas problēmu risināšanā. Vasaras kabačus var ēst ar visu mizu, tā ir tikpat mīksta kā sēklas. Mīkstumā ir liels ūdens saturs, tādēļ tas nav ilgi jāgatavo, garša ir maiga kā cukini. Izvēloties kabačus, iesakam uzmanību pievērst tā izmēram – jo mazāks, jo augstvērtīgāks produkts.

RCT_kabaci

Redīsi. Ēģipte un Ķīna tiek uzskatīta par redīsu dzimteni. Redīsi nāk par labu mūsu imūnsistēmai, ādai, elpošanai, kā arī gremošanai. Tos nevāra un necep, lieto svaigā veidā, piemēram, pievienojot salātiem vai biezpienam, var droši izmantot arī kā uzkodu. Iesakām izvēlēties ekoloģiski tīrus, pašmāju redīsus, kas nesaturēs pesticīdus un citus nevēlamus minerālmēslojumus. Rīgas Centrāltirgū vietējie tirgotāji piedāvā gan baltos, gan sarkanos redīsus visdažādākajās formās, audzētus gan nelielos piemājas dārziņos, gan plašākās lauksaimniecībās.

RCT_redisi

Gurķi. Ložņājošs ķirbju dzimtas augs, kas satur 97% ūdens, 3 % šķiedrvielu, 40% kālija, 10% nātrija un 7,5% kalcija. Lai arī tā sula uzlabo apetīti, tomēr tie arī veicina vielmaiņu un palīdz izvadīt toksīnus. Ieteicams lietot kopā ar gaļas ēdieniem, jo gurķiem piemīt īpašība šķelt dzīvnieku taukus. Tāpat gurķi stiprina sirdi un nervu sistēmu. Tajā ir pārsteidzoši daudz E vitamīna. Rīgas Centrāltirgū pašlaik sāk lielā daudzumā ienākt gurķi no dažādam Latvijas saimniecībām, kas audzēti siltumnīcās. Āra gurķu raža mums vēl ir priekšā!

RCT_gurki

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *