10 Nov 2013

Šefpavārs Jansons joko par nogrieztiem pirkstiem

Nav komentāru

“Sveiki, Tamāra!” mundri sasveicinās šefpavārs Māris Jansons no BIBLIOTĒKA N°1 restorāna. Rīgas Centrāltirgū jau gadiem iestaigāta sava taciņa, pa kuru ejot, pavārs ne tikai iepērkas, bet jau ir sadraudzējies ar pārdevējiem.

Pie Tamāras pirktā zoss šoreiz par greznu cepeti pārtop tepat tirgū, kur sakņu paviljonā iekārtota gardēža Jāna Ozola un raidījuma ”Garšīgi dzīvojam” virtuve. Asie naži rosina pavāru atcerēties jociņus par pavārzeļļiem, asiem nažiem un pirkstiem.

Centrāltirgū kā savējais
Iepirkties ar Māri Jansonu ir interesanti. Viņš zina, kā nopirkt gardāko zosi, zina gaļas paviljonā stendu, kur ir visīstākās un gardākās desas un kur labākie kūpinājumi. Sakņu paviljonā viņš prasa viņam iesvērt rožkāpostus un tādējādi atgādina, ka Briseles kāpostiem ir senāks un latviskāks vārds.

Kulinārais patriots
Jansons ir mūsdienu latviešu virtuves fans un no tepat augušiem Latvijas produktiem pagatavo ēdienu visaugstākajā kvalitātē un garšīgi. Māris Jansons ir viens no šefpavāriem, kurš Latvijā grib paveikt to, ko kādreiz izdarīja viens no pasaules ietekmīgākajiem pavāriem, ziemeļu virtuves guru no Dānijas – Klauss Maijers, pasaules gardēžu kartē ieviešot Skandināviju ar jauno ziemeļu virtuvi. Viņa restorāns Noma (no vārdu Nordisk Mad pirmajām zilbēm, kuri tulkojumā nozīmē – ziemeļu ēdiens) trīs gadus pasaules restorānu topā bija pirmais un tikai šogad atdeva pirmo vietu citam izcilam restorānam. Jansons atklāj, ka nesen Maijers ciemojies Rīgā un abi izstaigājuši Centrāltirgu. Izcilais pavārs novērtējis gan sakņu paviljona piedāvājumu, gan jo īpaši kūpināto zivju klāstu zivju paviljonā.

Meistarība sākas ar uzsvārci
“Neviens tavs klients nav tava mazā pirkstiņa vērts,” pavārzeļļu jociņus plēš Jansons, raugoties uz raidījuma vadītāja Ozola plāksteri uz pirksta. Tāpat viņš gatavojot pastāsta par saviem mācekļa gadiem pie slavenā pavāra Mārtiņa Rītiņa restorānā ”Vincents”. Rītiņš pret saviem pavāriem bija stingrs un prasīgs – tas ļāva tapt īpašiem ēdieniem un jaunajiem pavāriem attīstīt savu meistarību. Rītiņš prasīja precizitāti it visā, sākot ar virtuves uzsvārci, ar ko sākas izcils ēdiens. Tagad, kad Jansons pats ir šefpavārs, jāmāk ne tikai pašam pagatavot izcilus ēdienus, bet arī vadīt pavāru kolektīvu un tikt galā ar papīru darbiem.

Zosi var pildīt tik dažādi
Mārtiņdienas rītā Jansons dalās ar noslēpumiem, kā pagatavot brīnumgardu zoss cepeti. “Pildījumi var būt dažādi – var variēt ar dažādiem mājās esošiem produktiem,” stāsta Jansons un pēc pildījuma sagatavošanas ļauj zoss pildīšanas prieku izbaudīt Jānim Ozolam. Vēl dažas viltības, ko vērts zināt, un pēc dažām stundām pavārs servē fantastiski gardu zoss cepeti, kam apkārt ir krāsainas piedevas – burkāni, rožkāposti, topinambūri un šalotes sīpoli.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma ēdienu receptes atradīsiet Rīgas Centrāltirgus mājaslapā.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Sīkdatņu iestatījumi
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Pieņemt sīkdatnes
Lietojot šo mājas lapu vai noklikšķinot uz "Pieņemt sīkdatnes", jūs piekrītat šī resursa un trešo pušu sīkdatņu glabāšanai jūsu ierīcē. Jums ir iespēja atteikties no sīkdatņu izveidošanas jūsu ierīcē - izmantojot "Sīkdatņu iestatījumos" pogu "Atteikties no sīkdatnēm".
Sīkdatņu politika
Sīkdatņu iestatījumi
Apstiprināt sīkdatnes