Septembra vitamīnu laboratorija Centrāltirgū
Katram gadalaikam ir savas ogas un ēst sezonāli ir pats vērtīgākais uztura princips, ko der ielāgot ikvienam. Rīgas Centrāltirgus vasaras ogas atvadās no tirgus letēm un pašlaik galveno lomu uz tirdzniecības galdiem ieņem citas – tikpat skaistas, gardas un veselīgas ogas un vērtīgi augļi. Būsim pazīstami!
Brūklenes
Ogas ienākas augusta beigās un septembrī. Satur daudz vērtīgu organisko skābju, karotīnus, minerālvielas, it īpaši daudz mangāna. Brūklenēm piemīt baktericīdas un sāpes remdējošas īpašības. Tās uzlabo apetīti, sekmē gremošanas un vielmaiņas procesus, kā arī stiprina asinsvadus.
Brūkleņu kompots vai ievārījums labi noder desertu un dzērienu pagatavošanai, taču brūklenes lieliski sader arī ar gaļas ēdieniem, piemēram, leģendārs ir putraimu/asins desas tandēms ar brūkleņu ievārījumu, taču der pamēģināt arī ko jaunu – cepetis ar brūkleņu mērci vai kūpinātas gaļas uzkoda ar konservētām brūklenēm.
Jāpiebilst, ka saldētas brūklenes, atlaidinot, nezaudē formu un krāsu, līdz ar to lieliski der dažādu desertu un kūku košiem rotājumiem laikā, kad pašmāju svaigo ogu sezona beigusies.
Pīlādži
Pīlādžu ogas ienākas septembrī un oktobrī, taču šogad Centrāltirgū bija nopērkamas jau augusta beigās. Ogas satur vērtīgas aminoskābes, minerālvielas, miecvielas un pektīnvielas. Ogās ir daudz karotīna un tās ir lielisks P vitamīna avots.
Pīlādžu potenciāls pārtikā nav pietiekami novērtēts, iespējams, rūgtuma dēļ. Taču to var krietni mazināt, pirms gatavošanas ogas uz laiku ievietojot saldētavā vai arī izmantojot pīlādžu ogas pēc pirmajām sala dienām.
Pīlādžu ievārījums un marmelāde būs veselīgs un izsmalcināts kārums, taču pīlādžu mērces, želejas un džemi lieliski sader ar sarkanās gaļas ēdieniem. Tāpat kā brūklenes, saldēti pīlādži, atlaidinot nezaudē savas estētiskās īpašības un palīdzēs izkrāsot rudens un ziemas ikdienu košākos toņos.
Aronijas
Ogas satur apmēram 80% ūdens un tajās ir maz cukura. Ogas bagātas ar pektīnvielām, organiskajām skābēm un vitamīniem: daudz P, C un A vitamīna, mazāk B2 vitamīna. Aronijas satur provitamīnus, karotinoīdus, miecvielas un minerālvielas.
Līdzvērtīga svaigām ogām ir aroniju sula, žāvētās ogās P vitamīna ir četras reizes vairāk kā svaigās. Aronijas un to sula izsenis zināmas kā asinsspiedienu pazeminošs un organismu stiprinošs līdzeklis, sulu iesaka lietot arī tad, ja nepieciešmas uzlabot miega kvalitāti.
Viena pati aroniju sula ir diezgan specifiska un ne viesim šķiet garda, taču iesakām pamēģināt dažādu augļu un ogu sulu kokteiļus vai desertus (mērces, želejas), kuros aroniju sula piešķir patīkami izsmalcinātu un ļoti interesantu garšas noti.
Cidonijas
Par ziemeļu citroniem dēvētie augļi ir unikāls sezonas produkts. Tik svaiga smarža nepiemīt nevienam no augļiem un uzturvērtības ziņā tā ir trieciendeva imunitātes stiprināšanai. Tajās ir daudz C vitamīna, pektīnvielu, skābju un minerālvielu, provitamīnu A, B1, B2, E, PP vitamīna, organisko skābju; kālija, kalcija, magnija, fosfora, nātrija un dzelzs.
Cidonijas virtuvē ir labs citronskābes un etiķa aizvietotājs, piemēram, gatavojot ķirbju ēdienus. Nelielās devās cidoniju sula piedod vajadzīgo skābumu un papildus piešķir īpašas garšas nianses.
No cidonijām var pagatavot garšīgus dzērienus un lieliskus saldumus, jo tajās ir daudz pektīnvielu, kas labi noder džemu, sukāžu, mērču un marmelāžu pagatavošanā.
Smiltsērkšķi
Ogas nogatavojas, sākot no augusta vidus un var palikt zaros līdz pat pavasarim. Ogas ir īsta veselības laboratorija, spēcīgs imunitātes stiprināšanas līdzeklis. Smiltsērkšķu ogu augsto vērtību nosaka to bagātīgais vitamīnu saturs un dziednieciskā eļļa. Ogās ir karotīns, B1, B2, B6, C, E, F, K, P vitamīni, holīns, 17 aminoskābes, no tām septiņas neaizvietojamās, betaīns, sterīni, fosfolipīdi, miecvielas, ābolskābe, vīnskābe un dzintarskābe.
Smiltsērkšķus visērtāk uzglabāt saldētavā, taču no tiem var pagatavot arī vērtīgu sulu, kuru ieteicams uzglabāt saldētā veidā, tādējādi saglabājot visvairāk vērtīgo vielu.
Pateicoties to izsmalcinātajai garšai, smiltsērkšķi ir pateicīgi dažādu desertu pagatavošanai, par pamatu ņemot sulu, jo, saldētas ogas atlaidinot, tās zaudē formu, turklāt tām iekšā ir sēklas. Sula ir lieliska dabīga krāsviela, kas piedod dzērieniem un ēdieniem saulaini dzeltenu krāsu.
Dabiska smiltsērkšķu sula stāvot slāņojas. Augšējā biezsulas slānī koncentrējas vērtīgajā eļļā izšķīdušie komponenti – karotīns, E un K vitamīni, taukskābes, fosfolipīdi, sitosterīns, holīns. Apakšējais slānis satur galvenokārt ūdenī šķīstošos B grupas un C vitamīnus. Sula, kas ir brūna, noteikti nav tik kvalitatīva, jo, vai nu vērtīgās vielas ir oksidējušās vai arī sula ir pārāk ilgi karsēta.
Mežrozītes
Mežrozīšu augļi nogatavojas no augusta līdz oktobrim. Ogās ir daudz vitamīnu, kā arī askorbīnskābe, karotīns, minerālvielas, ēteriskās eļļas, organiskās skābes un pektīnvielas. Augļiem ir organismu tonizējošas, spēcinošas, baktericīdas īpašības. Mežrozīšu augļi pastiprina organisma aizsargspējas un imunitāti.
Visbiežāk pārtikā tiek lietots mežrozīšu sīrups un ievārījums. To pagatavošana gan ir visai laikietilpīgs un sarežģīts process, jo augļi jāsagatavo, no tiem atdalot kauslapas, iztīrot sēklas un matiņus.
Mežrozīšu produktus rekomendē lietot nelielās devās, kā piedevu pie dzērieniem, vai kopā ar citiem augļiem, piemēram, pagatavojot ābolu un mežrozīšu augļu biezeni.
Dzērvenes
Purva princeses ir rudens ogas, kuras var sākt lasīt no septembra un tās pamatoti uzskata par visvērtīgākajām no savvaļas ogām. Tās pazīstamas ar imunitāti stiprinošajām un pretiekaisuma īpašībām. Dzērvenes satur organiskās skābes un plašu spektru ar minerālvielām.
Ogas ir viegli glabāt. Tās vai nu aplej ar ūdeni vai arī glabā sasaldētas. Dzērveņu sula labi remdē slāpes un uzlabo organisma vispārējo stāvokli, mazina nogurumu un sekmē organisma aizsargspējas.
Dzērvenes plaši lieto pārtikā, sākot no tradicionāliem desertiem līdz pat piedevām pie gaļas ēdieniem. Dzērvenes pūdercukurā ir sendienu našķis. Dzērvežu mērce ar savu skaisto tumši sarkano krāsu noteikti ir neatņemama Latvijas dzimšanas dienas svinību mielasta sastāvdaļa.
Irbenes
Ogas ienākas augustā un septembrī, tās lasa pilnīgi nogatavojušās – septembrī, oktobrī vai pēc pirmajām salnām. Ogas ir bagātas ar organiskajām skābēm un miecvielām. Ogas neiesaka lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asins recēšanu un grūtniecēm.
Pārtikā irbeņu augļi jālieto uzmanīgi – vēlams pēc pirmajām salnām, jo tad tie ir mazāk rūgti. Saldējot irbenes zaudē savu indīgo vielu un kļūst lietojamas pārtikā. Irbenes pārtikā lieto, pagatavojot dzērienus, našķus un desertus.
Irbenēs ir daudz pektīna, tāpēc ievārījumi, džemi un želejas labi sarec. Miecvielu augstā īpatsvara dēļ, tās ieteicams atšķaidīt ar citiem augļiem un ogām: āboliem vai ķirbjiem.
Vilkābeles augļi
Augļi piesātināti oranžajā krāsā ienākas septembrī un oktobrī. Ogas ir bagātas ar organiskajām skābēm, miecvielām, eļļām un karotīnu. Augļus ieteicams lietot pilnīgi gatavus un vēlams patērēt nelielā daudzumā, galvenokārt ārstniecības nolūkos, lai uzlabotu sirdsdarbību un asinsriti. Tomēr pirms lietošanas, ieteicams konsultēties ar ārstu.
Pārtikā tos izmanto ievārījumu un džemu gatavošanai, ieteicams kopā ar citiem augļiem, lai mazinātu vilkābeļu augļu intensitāti.