04 Jan 2017

Vērtīgie pārtikas produkti ziemas tumšajos mēnešos

Nav komentāru

Gadu mija pavadīta, šogad ātrāk kā ierasts nācies atgriezties ierastajā darba ritmā, taču nereti ir sajūta, ka varētu vēlēties vairāk spēka un enerģijas garajā ceļā no īsākās dienas uz īsāko nakti. Mēs sniedzam gudru padomu par piecām Centrāltirgū nopērkamām produktu grupām, kuras ieteicams iekļaut ziemas ēdienkartē, lai vairotu enerģiju, dzīvesprieku un uzņemtu vērtīgas uzturvielas.

01_rieksti_02

Rieksti
Viens no atzinīgi vērtējamiem jaungada solījumiem ikvienam no mums noteikti būtu šis: mazvērtīgos cukura un balto miltu našķus aizvietot ar riekstiem, sēklām un žāvētajiem augļiem. Rieksti un sēklas ir labs B grupas vitamīnu un E vitamīna avots, satur olbaltumvielas, taukus, šķiedrvielas un nozīmīgas minerālvielas.

Ikviens no riekstiem satur ļoti vērtīgu uzturvērtību īpašību kopumu, piemēram, mandeles ir bagātas ar E vitamīnu kalciju, valrieksti ar īpaši augstu Omega-3 taukskābju saturu, pistācijas un zemesrieksti satur daudz vērtīgu antioksidantu, savukārt zemesrieksti ir bagātīgs folskābes avots. Rieksti vairos enerģiju un uzlabos darba spējas īpaši intelektuālā darba veicējiem.

01_tejas

Zāļu tējas
Zāļu tējām ir ļoti sena vēsture visā pasaulē. Latvijas kultūrā ārstniecisko zāļu lasīšana un paaudžu paaudzēs nodotās zināšanas, kad kuras zālītes jālieto, ir ar senu vēsturi, kas savu aktualitāti nav saudējusi vēl joprojām. Silta zāļu tēja ar medu – parasti ir pirmais līdzeklis, kuru izvēlamies, ja nejūtamies labi. Un bieži vien fitoterapija būtiski uzlabo pašsajūtu un mazina slimības izpausmes.

Centrāltirgus atklātajā teritorijā un sakņu paviljonā ir plašs zāļu tēju klāsts, turklāt tirgotāji neliegs padomu par katras tējas vērtīgākajām īpašībām.
Zāļu tējas ieteicams baudīt nesteidzīgi, tad tējas gatavošanas un baudīšanas rituāls vairos mieru, mazinās trauksmes un nomāktības sajūtu, vienlaikus uzlabojot organisma darbību gan sasildot to, gan iedarbojoties ar dabas dziedinošo spēku.

01_zivis

Treknās zivis
Treknās, ar eļļu bagātās zivis ir lielisks omega-3 taukskābju un B12 vitamīna avots. B12 vitamīnam ir svarīga nozīme šūnu atjaunošanās procesos. Zivīs ir daudz olbaltumvielu, bet maz kaloriju un krietni mazāk tauku nekā lielākajā daļā gaļas. Zivīs ir daudz polinepiesātināto tauku, kas ir svarīgi funkcionālai sirds-asinsvadu sistēmas darbībai, smadzeņu darbībai, kā arī ādas un gļotādu veselībai.

Diez vai Rīgā ir vēl kāda vieta, kur zivju sortiments ir tik plašs un daudzveidīgs kā Centrāltirgus zivju paviljonā. Tumšie ziemas vakari ir kā radīti gardas zivju zupas vai citu zivju ēdienu pagatavošanai. Statistikas dati rāda, ka mēs joprojām zivju ēdienus uzturā lietojam pārāk maz, šajā ziņā Skandināvijas valstu iedzīvotāji, kuri uzturā lieto daudz vairāk zivju, attiecīgi daudz mazāk slimo ar sirds un asinsvadu slimībām un spēj labi sadzīvot ar skarbo klimatu.

01_paksaugi

Pākšaugi
Pākšaugi ir viens no svarīgākajiem olbaltumvielu, ogļhidrātu, neaizstājamo aminoskābju un dzelzs avotiem, kā arī satur vērtīgos B un PP grupas vitamīnus. Tie ir gan garšīgi, gan sātīgi un pelnījuši būtisku vietu auksto gadalaiku uzturā.

Pupiņas, zirņus un lēcas, kas daudzveidīgā sortimentā nopērkamas Centrāltirgū, var izmantot gan kā pamatēdienu, gan kā vērtīgu piedevu salātiem, gan kā sastāvdaļu, gatavojot gardas zupas un sautējumus.

01_kirbji

Burkānu un ķirbju sula
Nogurumu nereti vairo kaitīgo vielu uzkrāšanas ķermenī un traucēta gremošanas trakta darbība. Gremošanas procesu sekmēšanai un organisma vispārējā stāvokļa uzlabošanai labi kalpos regulāra svaigi spiestas burkānu un ķirbju sulas lietošana. Burkānu sula ir bagāta ar A, B, C, D, E, PP un K vitamīnu, tāpat satur vērtīgus mikroelementus – nātriju, kāliju, kalciju, magniju un dzelzi. Burkānu sula arī sniegs palīdzīgu roku ādas stāvokļa uzlabošanā, kas īpaši ziemā sala un apkures izraisītā sausā gaisa ietekmē ir sausa un bāla.

Ķirbju sula savukārt ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām, jo arī tajā ir bagāts un sabalansēts vitamīnu un minerālvielu klāsts – varš, dzelzs, magnijs un kālijs B, C, E, PP vitamīni. Ķirbju dzelteno krāsu nosaka karotīni, kas ir ļoti nepieciešami imūnsistēmas stiprināšanai.

Šīs sulas organisms viegli pārstrādā un svarīgi tās lietot tūlīt pēc to sagatavošanas, jo tad tās satur visvairāk organismam noderīgo elementu.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *