11 Mai 2016

Zem lupas: redīsi

Nav komentāru

Sākoties pašmāju redīsu sezonai piedāvājam iepazīt tuvāk šo kraukšķīgo viegli sīvo dārzeni, ko reizēm nepelnīti reti iekļaujam savā ēdienkartē.

Raksturojums

Redīsi ļoti līdzinās rutkiem, tomēr tie radušies vēlāk, selekcijas ceļā. Ēģiptē tie audzēti jau 4700 p.m.ē. Redīsus kultivēja arī senajā Grieķijā un Romā. Redīsus var uzskatīt par seno rutku pēctečiem. Atšķirībā no rutkiem, redīsi ir ne vien melni un balti, bet arī brūni, violeti, pelēki, svītraini un sarkani.

Audzēšana

Daži redīsi, piemēram, Āzijas baltais redīss diakons, ir tik lieli kā rokas apakšdelms, bet mazākie, piemēram, Eiropas redīsi nav lielāki par zemenēm. Atkarībā no šķirnes, no iesēšanas līdz ražas novākšanai paiet 3-4 nedēļas. Lai raža būtu lielāka, dobe rūpīgi jāsagatavo, bet jāsēj pakāpeniski. iesējiet pa rindai ik pēc 4 dienām, citādi visi redīsi nogatavosies vienlaicīgi.

Uzturvērtība

Redīsus uzturā lieto tikai svaigā veidā. Redīsos ir daudz kālija, kalcija, folijskābes un C vitamīna. To sastāvā ir daudz ēterisko eļļu un glikozīdu, kas šiem dārzeņiem piešķir aso garšu. Tāpat tie satur daudz kokšķiedras un pektīnvielu. Redīsu lietošana uzturā veicina zarnu peristaltiku, kavē akmeņu veidošanos nierēs, urīnpūslī un žultspūslī, pazemina holesterīna līmeni asinīs, labvēlīgi ietekmē matus, nagus, zobus un smaganas. Ļoti vērtīga ir šo dārzeņu sula. To lieto tikai kopā ar citu dārzeņu sulām, piemēram, burkānu.

Receptes

REDĪSU UN ZIEDKĀPOSTU SALĀTI

Nepieciešams
  • 250 g redīsu
  • 400 g ziedkāpostu
  • 50 g olīveļļas
  • 1 citrons
  • 4 ēd.k. sagrieztu loku
  • sāls, pipari un cukurs pēc garšas
Pagatavošana:

Ziedkāpostus izvāra, atdzesē un sadala sīkāk. Liek salātu traukā, pieliek sagatavotus, šķēlītēs sagrieztus redīsus. No olīveļļas, citrona sulas, šiki sagrieztiem lokiem, sāls un pipariem pagatavo mērci un pārlej salātiem.

REDĪSU SALĀTI AR VĪĢĒM, VALRIEKSTIEM UN ZILO SIERU

Nepieciešams:
  • Saišķītis redīsu bez lakstiem
  • 3 sulīgas vīģes
  • 1 salātu galviņa
  • 100 g rukolas
  • sakapātas piparmētru lapiņas
  • 60 g rupji sakapātu valriekstu
  • 100 g trekna zilā siera
  • 2 ēd.k. grauzdētu, rupji saberztu koriandra sēkliņu

Angļu krējuma mērcei:

  • 3 ēd.k. aso angļu sinepju
  • 50 ml baltvīna etiķa
  • 225 ml saldā krējuma
  • 2 šķipsnas sāls
  • 2 šķipsnas cukura
Pagatavošana:

Vispirms gatavo mērci – bļodiņā sakuļ sinepes un etiķi. Iemaisa krējumu, pievieno sāli un cukuru. Vēlreiz sakuļ un noliek malā.
Redīsus sagriež biezās ripās un ieber bļodā. Vīģes sagriež 6 daivās un pievieno redīsiem. Iemaisa salātu lapas, piparmētras un nedaudz riekstu, pārkaisa ar sadrupinātu sieru (daļu paglabā rotāšanai). Iemaisa tik daudz mērces, lai tā pieķeras salātu lapām. Salātus kārto uz šķīvja, pārkaisa ar koriandru, atlikušajiem valriekstiem un sieru.

[augšup]

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *